SVT Barn (fd Barnkanalen)

Tittarilska mot barnprogrammet på SVT: ”Blev skärrad”

SVT:s Barnkanalen visade avrättning i ”Riskiga rim”

avMathilde Albinsson

Mikael Kleven väntade sig en barnvänlig film.

Men i ”Ruskiga rim” på SVT:s Barnkanalen avrättade Rödluvan kallblodigt två vargar och en gris med pistol.

– Det var bara massa våld. Det måste finnas någon som sitter och granskar programinnehållet innan det sänds på tv, säger Mikael Kleven till Nöjesbladet.

SVT Barnkanalen visade den animerade filmen ”Ruskiga rim” klockan 19.00 på lördagskvällen.

Mikael Kleven, 44, från Eskilstuna bänkade sig med sin dotter Estelle, 3, 5. Ganska snart chockades båda av innehållet.

– Det var vapen och våld. Det skulle föreställa ”Rödluvan och vargen”, men var långt ifrån ordinarie ”Rödluvan och vargen”. Det var bara massa våld helt enkelt, säger Mikael Kleven till Nöjesbladet.

”Ruskiga rim”, eller ”Revolting rhymes” som originaltiteln lyder, är en film baserad på författaren Roald Dahls version av de klassiska sagoberättelserna om Askungen, Snövit, Rödluvan och vargen och Jack med bönstjälken. I originalfilmen gör skådespelaren Dominic West berättarrösten. I början av året blev filmen Oscarsnominerad i kategorin ”Bästa animerade kortfilm”.

Mikael Klevens upplevelse är att filmen riktar sig mot äldre barn, och borde därför ha sänts på en senare tid. Han skulle dessutom önskat en varning för våldsamma scener samt information om åldersgräns.

Rödluvan sköt med pistol

Det som blev särskilt obehagligt för dottern Estelle var att Rödluvan vid tre tillfällen avfyrade en pistol, för att ta död på två vargar och en gris.

– Hon tyckte det var otäckt. Hon frågade varför de sköt. Man vet ju inte riktigt vad man ska säga. Hon tyckte inte det var så roligt och blev lite skärrad. De har ju läst de här böckerna på dagis, men det här var något helt annat, säger Mikael Kleven och fortsätter:

– Jag tycker det är för jävligt. Det ska inte förekomma massa våld på en barnkanal. Då är det inte konstigt att vi har det samhälle vi har i dag, där man tar till vapen så fort det är något som inte är som det ska. Med tanke på dagens skjutningar ska vi väl inte uppfostra nästa generation med vapen också.

1 av 4 | Foto: Privat
Mikael Kleven, 44, och dottern Estelle Kleven, 3,5, från Eskilstuna.

Mikael Kleven tog omedelbart kontakt med SVT, som hänvisade till att filmen inte skildrar den klassiska berättelsen om ”Rödluvan och vargen”, utan är Roald Dahls version av sagorna. När han ringde tillbaka fem minuter senare hade en annan person inkommit med ett liknande klagomål enligt den som tog emot samtalet på SVT, berättar Mikael Kleven.

”Helt värdelöst”

– Jag tycker det är helt värdelöst. Jag kan inte på något sätt förstå hur de tar in en sådan här grej på en barnkanal. Det måste finnas någon som sitter och granskar programinnehållet innan det sänds på tv. Eller så kunde den ha sänts senare på kvällen, när de små har lagt sig. Det här var ju när vi höll på att varva ner lill-tösen. Det var läggdags för henne. Det blev tvärtom istället, eftersom den var gjord som en barnfilm men med vuxet innehåll.

SVT bekräftar att tittare har reagerat och hört av sig angående ”Ruskiga rim”, men att det rör sig om enstaka mejl.

”Skälet till att vi köpte in filmen till Barnkanalen är att det är en helt fantastisk skildring, en klassiker skriven av Roald Dahl och en fri tolkning och mashup av Rödluvan, Jack och Bönstjälken med flera. Vår dubb är baserad på Lennart Hellsings svenska originalöversättning”, skriver Pontus Torpvret, ansvarig för inköp av SVT:s barnprogram, i ett sms och trycker på att filmen prisats på Bafta och Annie award samt nominerats till en Oscar.

SVT: ”En familjefilm”

”Filmen är en familjefilm, men kan vara lite läskig och därför vald att ligga 19.00 – 20.00, eftersom Barnkanalen slutar sända 20.00. Vi är ju superglada över att få visa den här på Barnkanalen. Den är fantastisk, men kanske inte för en 3-åring.”

Filmen ligger numera på SVT Play och Barnplay, utan varningstexter om känsligt innehåll eller tänkt målgrupp. Enligt Pontus Torpvret kommer programinformationen förtydligas.

”Det finns ingen direkt åldersgräns, men för säkerhets skull kommer vi från och med i morgon måndag sätta en rekommendation framför sändningen och begränsa tillgängligheten på webben också”, skriver han vidare i smset.

ARTIKELN HANDLAR OM