Öland vs Gotland

NÖJE

Öland

Foto: Ölands badstränder får högsta betyg.

Stämning

Det är absolut inget fel på stämningen. Det är bara det att det aldrig är skoj att vara tvåa. Det är inte kul att känna att folk kommer och hälsar på en bara för att det finns en bro hem till en själv, när man innerst inne vet att alla skulle åka hem till grannen i stället om det var lika enkelt och billigt att ta sig dit.

Barer

Längs Storgatan finns en del ställen att tanka på, men de flesta är i kombo med restauranger. Det existerar inget egentligt barhäng att tala om. Det skulle vara på Puben i så fall. På Kajutan i Mörbylånga hänger mest gubbar, i alla fall den 2 augusti. Då äger nämligen en mycket omdebatterad striptease rum.

Klubbar

Under midsommarhelgen är det Sodom och Gomorra-fest i Borgholm, men resten av sommaren är förhållandevis lugn. Det är klart man kan bli full om man vill – till exempel på Strand där överklassungar från Stockholm försöker dansa till Markoolio. Snaps funkar också. Men det kommer knappast att stå om de vilda festerna på Öland i historieböckerna, om man säger så. På festfronten intet nytt.

Mat

Man kan inte klaga. Det finns fina uteserveringar där man kan äta grillat, men det roligaste är kanske att prova på någon öländsk specialitet, som en liten lufsa eller kanske kroppkakor med lingonsylt, grädde och skirat smör. Kroppkaksboden i Borgholm rekommenderas för detta ändamål. Pappa Blå är en bra restaurang i Borgholm med humana priser. Även Lammet och grisen, som ligger utanför Löttorp, kan vara värt att slå en lov på. Där kan man käka helstekt gris och lamm som en viking i ett stekhus där man sitter under bar himmel om vädergudarna är på ens sida.

Bad

Det är här Öland är så knäckande bra. Det finns både sten- och sandstränder och soltimmarna är fler än på Gotland. Den 1,2 mil långa Böda strand längs nordöstra Öland är hästlängder värre än allt annat som försöker kalla sig strand i det här landet. (Det finns till och med ett tillhåll för nudister där om du är lagd åt det hållet.)

Missa inte

Ta en tripp i Trollskogen så här i ”Sagan om ringen-tider”. 4,5 kilometer är en ganska lagom promenad i tät skog bland stormvridna tallar. Ungefär så mycket Tolkien du orkar med. Sen finns ju även Ölands djur- och nöjespark med vilda, galna djur, karuseller och vattenland.

Totalpoäng 18

Charlotte Nilssons bästa sommarminne från Öland:

Fler artiklar om stadskampen

Östersund vs Piteå

Nästa vecka i Stadskampen

Kommentar

Karolina Fjällborg