Film

Helen Mirren: Jag tjatade till mig actionfilmer

Av: 

Jens Peterson

NÖJE

VENEDIG. Helen Mirren var en av världens mest hyllade skådespelare. Vann priser och respekt.
Då fick hon igenom sin önskan. Att göra action.
– Jag bönade och bad, säger Helen Mirren. Det var en underbar fördel med att vinna Oscar. Jag fick vara med i actionfilmer.

De senaste åren har vi kunnat se Helen Mirren i filmer som ”Fast & furious 8” och ”Red 1 och 2”.
– Jag hade absolut längtat. Jag lät det bli känt att jag ville göra action och sedan bönade och bad jag för roller, säger Helen Mirren, 72.
Var det lika kul som du hoppats?
– Ännu roligare! I synnerhet actionscenerna. Jag älskar tekniken, specialeffekter och stuntmän. De är artister.
Hon fick en Oscar för rollen i ”The queen”, och har spelat drottning Elisabeth även på teatern.
– Det är fint att spela drottning. Man får snygga kläder, och om man har många repliker så lyssnar alla på en. Drottningar är alltid bra roller. Men det finns många bra roller som inte är drottningar.
Som den i ”The lesiure seeker”.
– Det är definitivt en mycket bra roll. Hon är absolut ingen drottning, även om hon regerar i sitt eget lilla drottningdöme inne i husbilen.

Spelar svårt sjuk

I nya filmen spelar Helen Mirren en svårt sjuk kvinna som tar med sin demente man (Donald Sutherland) på en resa i husbil genom USA. De rymmer från de vuxna barnen.
– Jag reflekterar över hur jag lever mitt liv och hoppas jag kommer att tänka som min rollfigur, säger Helen Mirren. Att möta det som väntar med energi och att försöka fylla tiden som är kvar med glädje.

– Jag spelade nyligen Döden i en film och sa till regissören att jag ville att Döden skulle vara så levande som möjligt.
Hon säger att hon själv gärna lever länge. Hon är fascinerad av alla tekniska framsteg och är nyfiken på framtiden.
– Jag har levt större delen av mitt liv innan den digitala världen, men de som är födda de senate 20 åren känner inte till något annat. Den här har fundamentalt ändrat vår värld på många sätt.
Hon håller upp en smartphone.
– Det är så underligt. Vilket sovande behov låg inom mänskligheten i miljoner år och väntade och väntade på att iPhone skulle komma? Och vi ÄLSKAR dem.

”Den som är på Facebook ger upp sitt privatliv”

Hur har det förändrat din värld?
– Privatlivet har försvunnit. Folk tar foton, e-post hackas, filmbilder läggs upp på nätet. Den som är på Facebook ger upp sitt privatliv. Jag tillbringar mer tid än jag borde vid min dator för det är vanebildande.

Hur har det ändrat ditt yrke?
– Mycket, och det fortsätter i en stor process. Sättet man filmer och ser filmer. Det är förödande för folk som min man, filmregissörer som vill visa sina filmer för en stor grupp människor som upplever saker tillsammans. Skrattar, gråter, blir rädda.

Så då vågar du inte se filmer i din telefon?
– Nej, och jag vill inte. Men jag ser en del i min iPad pro ha ha ha... Fast jag föredrar att se dem i en vacker bio med bra ljud.
Hennes make Taylor Hackford har gjort filmer som ”En officer och gentleman” och ”Ray”.
– Allt börjar och slutar med regissören. Jag tror på auteur-teorin, att filmen är regissörens verk. Vi skådespelare kan göra vårt bästa för att se till att regissörens vision blir av.
”The leisure seeker” visas på filmfestivalen i Venedig. Italiensk film har betytt mycket för Helen Mirren.
– Den första film som fick mig att vilja bli skådespelare var ”L ´Avventura” (Äventyret, 1960) av Antonioni. Här i Venedig hade jag förmånen att få träffa den fantastiska Claudia Cardinale. Jag beundrade henne, Sophia Loren, Monica Vitti. Och min största förebild någonsin är den fantastiska Anna Magnani. Jag ville alltid vara med i en italiensk film.

Pratar du och Donald Sutherland om hur ni arbetar när ni filmar? – Skådespelare brukar inte diskutera skådespeleri. Vi har alla lite olika sätt att närma oss jobbet, säger Helen Mirren. Vi har en del gemensamt, som det trista med att lära sig repliker eller skräcken för hur man ser ur. Men alla jobbar olika. Behöver olika saker.

Är alltid tidig på inspelningar

Vad behöver du?

– Jag gillar att vara tidigt på inspelningen, innan de är klara så jag kan se vad som händer och få en känsla hur scenen blir, vilka problemen är. Hon bor mest i USA och tänker fortsätta med det.

– Min man är amerikansk, jag har mycket familj där. Jag har stark tro på amerikaner och deras system. Jag bor i England också, och det är svårt att se vart Brexit ska ta vägen. Både Brexit och Trumps Amerika var en nostalgisk idé om att gå tillbaka till hur det var. Cricket och te på gräsmattan och alla är snälla mot varandra och slipper tänka på problem.

Har sociala medier gjort att publiken kommer närmare stjärnorna?

– Det kan verka som man kommer närmare, men det är lika styrt som filmtidningarna på 1950-talet. Det är manipulerat. Alla människor gör sig till varumärken och redigerar bilder av sig själva. Blir verktyg för reklam. Det Andy Warhol sa att alla blir blir berömda i 15 minuter har verkligen blivit sant.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Helen Mirren

Donald Sutherland

Filmfestivalen i Venedig