Janne ”Loffe” Carlsson död i cancer

Janne ”Loffe” Carlssons sista tid i livet

Tommy Körberg: ”Visste att han levde på lånad tid”

Av: 

Agnes Aronsson

NÖJE

Här står Janne ”Loffe” Carlsson på scenen för sista gången.

För en månad sedan spelade han på Ystads jazzfestival och träffade vännen Tommy Körberg.

– Vi satt och snackade länge, säger han.

Janne ”Loffe” Carlsson levde med levercancer i ungefär ett och ett halvt år. Men hans sjukdomsläge förvärrades ordentligt på kort tid och natten till torsdagen gick han bort. Han blev 80 år gammal. Sambon Gurianne Sandven är medtagen när hon pratar om deras sista tid tillsammans, och berättar de åkte in till sjukhuset natten mellan tisdag och onsdag. Jannes död kom som en chock och saknaden är nu stor.

– Kvällen innan badade vi bastu och simmade i bassängen, åt kräftor och tittade på solnedgången och hade det jättefint, säger Gurianne Sandven.

Bara veckor sedan han stod på scen

Vännen Janne Schaffer, 71, lärde känna Janne ”Loffe” Carlsson genom deras gemensamma intresse för musik. Eftersom ”Loffe” var en skicklig jazztrummis introducerade han Janne Schaffer in i jazzen. Det var inte länge sedan de möttes en sista gång.

– Det var två veckor sedan jag såg honom senast då han var nere på jazzfestivalen i Ystad och pratade om Monica Zetterlund, så det här kom som en chock faktiskt, säger Janne Schaffer till AB Morgon.

Framträdandet på Ystads Jazzfestival den 1 augusti förmodas vara hans sista, och han var där som överraskningsgäst.

– Som en överraskning hade vi bjudit in Loffe. Han hade en vacklande hälsa, men han kom. Och han stod länge på scenen, kanske 10 minuter, och berättade om sin tid med tillsammans Monica, berättar Tomas Lantz, ordförande för Ystad Jazzfestival.

Han själv fick inte möjlighet att prata med Janne ”Loffe” Carlsson under festivalen, men är glad att ha sett honom en sista gång.

– Han ville ha så lite uppmärksamhet som möjligt både före och efter framträdandet, och jag satt i publiken under den tiden. Jag visste om att han skulle komma men det var osäkert ända in i det sista, men han kom. På ett sätt är det är kul att ha varit med på det som verkar vara hans sista framträdande, säger han.

”Väldigt rörd att han fick vara med”

På Ystads Jazzfestival fanns även kollegan och vännen Tommy Körberg, 69. Han och Janne ”Loffe” Carlsson har känt varandra i många år, sedan ”Loffe” var en del av duon ”Hansson & Karlsson”. Den sista gången som Tommy Körberg träffade och pratade med sin vän var på just Jazzfestivalen.

– Han var väldigt rörd att han fick vara med där för han kände nog på sig att det kanske inte var lång tid kvar. Det är svårt att säga. Han höll skenet uppe och skrattade och var glad och vi tittade på Youtube-klipp på indiska trumslagare. Vi hade en trevlig stund där, berättar Tommy Körberg.

De pratade länge innan de båda skulle upp på scen för sina respektive framträdanden.

– Han var igång hela tiden, men rätt var det är så säger kroppen att nu är det bra. Vi satt och pratade ganska länge och väntade på att göra entré, säger han.

– Jag har vetat om cancern. Jag visste ju också att han levde på lånad tid. Han sa att han inte trodde att han skulle bli 80 ens en gång, men han siktade på 85 och det gick inte, säger Tommy Körberg.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

”Loffes” änka har hittat kärleken

ÄMNEN I ARTIKELN

Janne ”Loffe” Carlsson död i cancer

”Loffe” Janne Carlsson

Tommy Körberg

Monica Zetterlund

Ystad