Siewert Öholm

Så minns vännerna Siewert Öholm

”Han har betytt mycket för mig”

Av: 

Emelie Anderberg

Torbjörn Ek

NÖJE

Under onsdagens morgon somnade SVT-legendaren Siewert Öholm in.

Nu hyllas han av vänner och kollegor.

– Jag har honom att tacka för min karriär, säger Karin Hübinette.

Lars Adaktusson, 61, är journalist och politiker. Han lärde känna Siewert Öholm på både ett privat och professionellt plan för 40 år sedan.

– Jag kommer minnas honom på två plan, det ena är att vi lärde känna varandra för 40 år sedan och hade en personlig relation och var goda vänner. Det andra planet är det mer professionella. Vi jobbade en del ihop och han var en professionell person i det han gjorde. Han gjorde stora insatser när det gäller att bevaka och rapportera från kyrkornas värld. Han gjorde ju många program om religionsfrågor, så där hade han en stor betydelse.

Han beskriver Siewert Öholm som en vänfast person.

– Han var oerhört omtänksam. När det hände saker i mitt liv eller i min karriär, så var han alltid väldigt snabb att höra av sig och ge stöd och uppmuntran. En väldigt vänfast person. Även om vi inte haft kontakt på länge så fanns den där känslan av omsorg hos honom. Det uppskattar jag mycket och det är det som är kännetecknet för god vänskap.

”Betytt mycket för mig”

”Agendas” programledare Karin Hübinette, 50, jobbade tillsammans med Siewert Öholm i flera program. Hon började som researcher på ”Svar direkt” och det var Siewert Öholm som såg till att hon blev programledare.

– Jag har många speciella minnen av Siewert. Rent personligen så var det han som tyckte att det var en bra idé att jag helt oprövad blev programledare i tv. En sån rekrytering skulle nog inte ske idag, så på ett sätt har jag honom att tacka för min karriär, han har betytt mycket för mig, säger hon.

Som journalist beskriver hon honom som banbrytande.

– Han väckte känslor, det var många som absolut inte gillade Siewert Öholm, men det var för att han hela tiden vågade ta upp de mest brännande frågorna och på ett personligt sätt. Han hade en osviklig förmåga att hitta de ämnen som var absolut hetast just där och då. Han kunde storma in på redaktionen och säga att han hört något i helgen och att vi måste prata om flaskvatten. Så visade det sig att det blev världens debatt. Det var fantastiskt kul och lärorikt att arbeta med honom.

”Han var en haj”

Journalisten och författaren Anders Tengner, 55, blev redan som 23-åring påhoppad av Siewert Öholm i programmet ”Svar direkt”. De två försonades dock till slut.

– År 1984 så blev jag ju en av dem som fick sitta i hans heta stol och bli påhoppad efter att jag skrivit om bandet Wasp, som han inte tyckte stämde överens med sina kristna ideal och den moral som han predikade. Han var en haj med riktigt slipade tänder som kastade sig över mig och åt upp mig levande.

Han beskriver honom som en nagel i ögat på etablissemanget.

– Jag tycker att Siewert har gjort mycket bra saker för Sverige. Han var en vass och irriterande röst. Vi fick möjlighet att krama om varandra och han sa förlåt faktiskt för att han hade gått så hårt åt mig.

Hyllas på Twitter

Sveriges televisions vd Hanna Stjärne, 47, hyllar den förra SVT-profilen på Twitter, med en parafras på programmet som gjorde honom känd för Svenska folket, ”Svar direkt”:

”Sörjer Siewert Öholm, orädd och passionerad. Som obeveklig debattledare i SVT inspirerade han kollegor att alltid kräva svar direkt.”

Även krönikören Marcus Birro, 44, minns vännen och skriver på Facebook:

”Du är saknad och älskad av så många, Siewert Öholm. För mig var, är, och förblir du, en kärleksfull, klarsynt, uppmuntrande och osedvanligt trofast vän.
Tack för allt. Jag glömmer dig aldrig.”

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Han ber om förlåtelse - efter 31 år
Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Siewert Öholm

LÄS VIDARE

Alsings karriär år för år – från lokalradion till sitt drömprogram i tv

ÄMNEN I ARTIKELN

Siewert Öholm

Vänskap

Lars Adaktusson

Karin Hübinette

Hanna Stjärne

Minne

Anders Tengner