Ex-ministerns vädjan: Vi vill se ”Skam”

1 av 2 | Foto: LAURENT GILLIERON/AP
Bertel Haarder.
NÖJE

Omåttligt populära ”Skam” engagerar inte bara tittarna.

Nu har det även blivit en politisk fråga, rapporterar NRK.

I danska folketinget vädjar nu tidigare kulturministern att norska kanalen ska sända programmet utanför landets gränser.

I januari kom nyheten som chockade alla Skam-fans världen över: NRK geoblockar sina sändningar på nätet för utlandstittare.

Många håller nu tummarna för att beslutet, som har att göra med musikrättigheter, hävs lagom till premiären av säsong fyra i vår.

En av de som hoppas på en lösning är den förra danska kulturministern Bertel Haarder.

Förra veckan tog han upp saken i folketinget och skickade en fråga till norska kulturministern Mette Bock om hon kommer jobba för att skandinaviska tittare ska kunna se ”Skam” på NRK:s sajt.

Alice Bah Kuhnke lägger sig inte i

Nu svarar Mette Bock. På sin Facebooksida skriver hon att det är problematiskt då NRK ännu inte säkrat musikrättigheterna för de internationella sändningarna.

Bock, som säger att hon själv är ett fan av serien, säger att hon nu kommer ta upp frågan i nordiska ministerrådet för kultur, för att diskutera hur man kan utveckla samarbetet länderna emellan.

Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke har dock inga planer på att skynda på processen.

– De är fria att göra beslut själva. Vi ska inte lägga oss i. Det är en princip som alla regeringar haft när det gäller public service, att värna deras oberoende, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare till Alice Bah Kuhnke.

Fjärde säsongen av ”Skam” har premiär i vår i Norge.

ARTIKELN HANDLAR OM