Svante Thuresson är död – 84 år gammal

Den folkkäre jazzsångaren Svante Thuresson är död, 84 år gammal.

Han dog i början av veckan efter en längre tids sjukdom.

– Han var en känslomänniska, det var han verkligen. Vänlig, glad, en jordnära, fin och go kille, säger vännen Siw Malmkvist.

Svante Thuresson jobbade i musikbranschen i över 60 år. Han började sin karriär som trummis, men anslöt till sångsextetten Gals and pals 1963, något som resulterade i flera tv- och revyframträdanden.

Det stora genombrottet kom när han vann Melodifestivalen tillsammans med Lill Lindfors med låten ”Nygammal vals” 1966. De slutade sedan på en andraplats i Eurovision song contest.

Han deltog i Melodifestivalen flera gånger under 60- och 70-talet. 2007 tävlade han tillsammans med Anne-Lie Rydé med låten ”Första gången”.

Höll kontakten under pandemin

Den folkkäre musikern fortsatte att jobba in i det sista. 2019 släppte han skivan ”Four” tillsammans med Claes Crona trio.

– Jag arrangerade den sista skivan, konstaterar Claes Crona.

Pianisten och musikern har skrivit en lång status på Facebook om sin vän och kollega sedan 25 år, där han skriver att han hade kunnat skriva ”spaltmeter om vad Svante varit med om som artist och hur otroligt roligt vi haft under så många år”.

Svante Thuresson blev 84 år.
Svante Thuresson blev 84 år.

Vad betydde er vänskap?

– Den betydde mycket, vi hade väldigt mycket gemensamt. Vi har hållit kontakt under hela pandemin och hörts varje vecka nästan. Men de sista tio dagarna har jag inte fått tag i Svante, normalt brukar han ringa upp direkt. Men nu svarade han inte och hörde inte av sig, säger Claes Crona.

Genom en anhörig fick Claes Crona veta att Svante Thuresson gått bort tidigare i veckan. SR Ekot rapporterar att dödsfallet skedde efter en längre tids sjukdom.

Siw Malmkvist med Svante Thuresson 1968.
Siw Malmkvist med Svante Thuresson 1968.

Siw Malmkvist: ”Bara för jäkligt”

Artisten Siw Malmkvist var nära vän till Svante Thuresson och de två jobbade ofta tillsammans. Hon säger till Aftonbladet att beskedet om vännens bortgång kommer som en chock.

– Jag läste precis om det, och tänkte bara ”nej, det här är bara för jäkligt”.

Siw Malmkvist kände inte till att Svante Thuresson hade varit sjuk en längre tid.

– Det är rätt längesen jag pratade med honom, några månader sedan. Jag visste inte alls att han vara sjuk, det är därför det kommer som en jäkla chock. Men vi sa precis att det är inga gamla vänner kvar nu.

Siw Malmkvist beskriver vännen som en glad och varm person. 

– Han var en känslomänniska, det var han verkligen. Vänlig, glad, en jordnära, fin och go kille.

Efter beskedet har flera av hans vänner och kollegor uttryckt sin sorg över hans bortgång.

Publisert:

LÄS VIDARE