Svensk trio ska få Europa att dansa

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Rebecca & Fiona. Pressbild.

NÖJE

Klubbarna håller stängt, men musiken tystnar inte när nio europeiska radiobolag ordnar ett dansmusikmaraton.

– Det här behövs verkligen, säger Fiona Fitzpatrick från duon Rebecca & Fiona, som tillsammans med programledaren Samir Yosufi ansvarar för den svenska delen.

"Europe's biggest dance show", så kallas den transnationella dansmusikfesten som inleds i Storbritannien den 23 oktober och som klingar ut i Norge tidigt på morgonen den 24 oktober.

Hela kalaset sänds i Sveriges Radio P3, som även tar över dj-båset under en timme ledd av Samir Yosufi och gästartisterna Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick. Samtliga är experter inom ämnet dansmusik, en kulturyttring som har drabbats hårt av coronapandemin.

– Det är tråkigt för alla, men det går inte att göra så mycket åt det. Därför är den här typen av sändning så grym för att det går att ha på den en hel kväll om man har hemmafest, säger Scheja.

"Känner mig som 100 år"

Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick, som också rattar musiken i sitt program "P3 med Rebecca & Fiona", är medvetna om det paradoxala i att duon uppmanar folk att hålla sig hemma samtidigt som de lockar till fest med pulshöjande låtar.

Men hellre digitala och etersända evenemang än inga alls, och den yngre publiken borde känna sig hemma i de rådande förutsättningarna i vilket fall, enligt Scheja.

– Jag känner mig som 100 år när jag säger det, men när man klubbade på 1800-talet gick det ju ut på att träffa folk och dansa ihop. De yngre fattar ju ändå verkligen "internet och Youtube", så förhoppningsvis kan de också uppskatta liveströmmade dj-set, säger hon.

Uppträder i "På spåret"

Duon är dubbelt aktuell i public service-sammanhang. Utöver att spela svenska dansmusikhits i maratonradiosändningen syns de även snart som underhållning i SVT:s "På spåret". Om några veckor släpps dessutom deras nya singel "Another world".

– Vi har inte hunnit festa så mycket, för vi har jobbat jättemycket. Eller, inte så mycket, säger Fitzpatrick.

Publicerad:

LÄS VIDARE