Disney plockar bort filmklassikerna från barnprofilen – innehåller rasistiska stereotyper

Gäller filmer som ”Dumbo”, ”Peter Pan” och ”Aristocats”

Peter Pan
Peter Pan

Disney har plockat bort ”Dumbo”, ”Peter Pan” och ”Aristocats” för barnprofilen på Disney+.

Filmklassikerna anses vara rasistiska, och sedan oktober förra året finns en varningstext.

”Stereotyper som dessa var fel då, och de är fel nu”, står det bland annat.

Disney beslutade i oktober förra året att ta bort Disneyklassikerna ”Dumbo”, ”Peter Pan” och ”Aristocats” från barnprofilen på streamingtjänsten Disney+, rapporterar Daily mail.

Anledningen är att filmerna innehåller rasistiska stereotyper. I exempelvis ”Peter Pan” som skapades 1953 kallas den amerikanska ursprungsbefolkningen för ”rödskinn”.

I filmen ”Aristocats” från 1970 finns karaktären Shun Gon, en siamesisk katt med sneda ögon och framträdande tänder, som har beskrivits som en karikatyr av östasiatiska människor.

Filmen ”Dumbo” från 1941 har anklagats för att förlöjliga afroamerikanska slavar på plantagen i amerikanska södern. I en scen syns svarta arbetare utan ansikten som sjunger: ”När vi får vår lön, då slänger vi bort alla våra pengar”.

Varningstext efter innehållsgranskningen

Filmerna har plockats bort från barnprofilen inne på Disney+, men det går fortfarande att se filmerna om man är inloggad ”som vuxen”. I oktober infördes en innehållsgranskning och därmed finns numera en varningstext innan filmen börjar:

”Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller oacceptabel behandling av människor eller kulturer. Stereotyper som dessa var fel då, och de är fel nu”.

”Disney strävar efter att skapa inspirerande och aspirerande berättelser som återspeglar människans rika mångfald världen över”.

Disney har anlitat externa experter för att bedöma om filmerna ”representerar en global publik”.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN