Mejla

Linn Elmervik

Är Britney Spears liv berättelsen om ett övergrepp?

Linn Elmervik om världsstjärnans vittnesmål

Tanken svindlar.

Är Britney Spears öde mer än en vanlig kändisskandal?

Har vi bevittnat ett tretton år långt övergrepp?

“Jag har mycket att säga, så ha tålamod med mig”.

Britney Spears röst ljuder i domstolen i Los Angeles. Hon har väntat länge på att få berätta och har fyra sidor med allt hon vill säga framför sig. Hon är ivrig, snubblar på orden och domaren ber henne sakta ner för att rätten ska hinna anteckna.

Stjärnan är 39 år gammal men har de senaste tretton åren behandlats som ett barn. Hennes pappa är hennes förmyndare. Själv jämför hon sin tillvaro med ett traffickingoffers.

”Jag vill bara ha mitt liv tillbaka. Det räcker nu”.

Free Britney-rörelsen har inte varit glasklar

Britney Spears pappa Jamie blev hennes förmyndare 2008 eftersom hon inte ansågs kunna ta hand om sig själv. De senaste åren har Free Britney-rörelsen skrikit högt för att upplösa förmyndarskapet.

Rörelsen har inte varit glasklar. Fansen har velat Britneys bästa men inte haft någon insyn i popstjärnans liv. Deras oro har kanaliserats i tveksamma teorier och försök att tyda påstådda rop på hjälp i hennes Instagramuppdateringar. Gula tröjor har varit bevis på att hon vill bli räddad och gömda meddelanden har skådats i hennes ögonfransar. Det har varit svårt att avgöra vad som varit sant och inte och hur Britney egentligen mått.

Jamie och Britney Spears.
Jamie och Britney Spears.

Tills igår kväll när stjärnan efter tretton år under förmyndarskap själv fick berätta.

Ingen utomstående vet hur Britney mådde när hon var som sämst

I ett över 20 minuter långt anförande i Los Angeles domstol gav Britney en bild av ett liv man inte önskar sin värsta fiende. Hon får inte gå ut ensam, tvingas uppträda mot sin vilja och ta medicin mot bipolär sjukdom utan att själv samtycka. Hon vill ta ut sin spiral och skaffa barn med pojkvännen Sam Asghari, men får inte tillåtelse.

Det är mörkt.

Ingen utomstående vet hur Britney mådde när hon var som sämst. Vad hade hänt om hennes pappa inte blivit förmyndare? Kanske var hjälpen nödvändig då.

I dag har den förvandlats till något annat.

Tanken svindlar. Är berättelsen om Britney Spears, den skandalomsusade popstjärnan som skapat rubriker i över 20 år, något mer än ännu ett tragiskt kändisöde? Det som är så vanligt när artister och skådespelare hamnar i rampljuset redan som barn. Är det i själva verket ett av de största övergreppen i offentligheten på länge?

Och vi har bara sett på.


Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE