Nöje

Giganterna släpper album i höst

Av: 

TT

NÖJE

Ed Sheeran, Lady Gaga och Coldplay är aktuella med nya skivor i höst.

Men säsongens stora albumsnackis har redan kommit ut – efter att Kanye Wests album släppts mot hans vilja.

I början av coronapandemin avvaktade flera stora artister med att släppa nya album. Den försiktigheten märks inte av inför årets skivhöst.

Den omåttligt populäre Ed Sheeran följer upp sommarhitten ”Bad habits” med ett nytt album, och liksom tidigare fullängdare väljer han att döpa plattan till en matematisk symbol. Den här gången är det ”lika med”-tecknet som pryder skivan, eller ”Equals”, som den också kallas. Den 29 oktober är ett datum som Sheeran-fansen kan skriva upp i sin kalender.

När Coldplay släpper sitt nionde studioalbum ”Music of the spheres” tar de hjälp av den svenske hitmakaren Max Martin. Under 2020 dök frontmannen Chris Martin upp i den svenske stjärnproducentens studio i Stockholm. Coldplay-trummisen Will Champion har, i en intervju med SVT, kallat plattan för deras ”mest svenska skiva”. Den första singeln ”Higher power” släpptes i juni och premiärspelades från rymdstationen ISS.

Amerikanske artistens sista släpp

Även Lady Gaga-plattan ”Love for sale” kommer ut i höst. På skivan samarbetar hon återigen med den amerikanske artisten Tony Bennett – och tillsammans hyllar de kompositören Cole Porter. Åldersskillnaden mellan duon ligger på 60 år, och i år offentliggjorde Bennetts familj att 95-åringen diagnosticerades med Alzheimers sjukdom 2016. ”Love for sale” blir därför Tony Bennetts sextioförsta och sista studioalbum.

Kanye Wests album ”Donda” har skjuts upp i mer än ett års tid, med nya datum och förvirrade fans som följd. Men den 27 augusti fick skivbolaget nog, och släppte plattan mot hans vilja – i alla fall om man ska tro artisten själv.

”Universal släppte mitt album utan mitt godkännande”, skriver Kenye West på Instagram.

Albumtiteln ”Donda” syftar till rapparens mamma, som gick bort 2007 i komplikationer efter en plastikoperation.

Svensken är tillbaka

Ett annat stjärnskott som släpper nytt i höst är den omtalade artisten Lil Nas X. Den amerikanske 22-åringen slog igenom 2019 med megahitten ”Old town road” och är nu aktuell med debutalbumet ”Montero”. Han har tidigare kallat albumskapandet för ”terapi”.

– Jag har lärt mig att släppa tanken på att försöka kontrollera folks uppfattning om vem jag är, vad jag kan göra och var jag kommer att vara, har han tidigare sagt i ett uttalande.

Under september månad släpper flera svenska artister album. Stjärnskottet Myra Granberg, vars låt ”Lose my mind” går varm på radiostationerna, kommer med sin debutplatta ”Andra sidan är ni klara” den 10 september. Samma datum släpper även Nicole Sabouné sitt nya album ”Attachment theory”, som produceras av Jenny Wilson.

Beyoncé bekräftar nytt släpp

Veckan därpå kommer José Gonzalez med sitt första album på över sex år, ”Local Valley”. Göteborgsartisten släppte den första singeln från plattan i början av året, ”El invento”. Samma dag bjuder även Thomas Stenström och Avantgardet på nytt material.

Dessutom väntas Swedish House Mafia släppa album under året. Trion splittrades 2013, återförenades för en spelning 2018 och släppte singlarna ”It gets better” och ”Lifetime” under sommaren. I en intervju i The Zane Lowe Show bekräftade den svenska house-gruppen att deras nya fullängdare ”Paradise again” kommer innan året är slut.

Även Beyoncé har ett nytt album på gång, något hon har bekräftat i en intervju med Harper's Baazar. Varken titel eller släppdatum finns, men i intervjun uppgav Queen B att hennes musik ska erbjuda fansen eskapism efter coronapandemins umbäranden.

ANNONS

Ellos erbjuder 30% rabatt* på dyraste varan, gäller på fler än 500 varumärken. Din kod: 455709

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert: