Robinson-profilen Daniel Granlund greps med 1,5 kilo knark

Åtalades mitt under inspelningen – TV4 visste inget: ”Har lämnat av personliga skäl”

Han greps med 1,5 kilo knark – men höll det hemligt för TV4.

Mitt under ”Robinson”-inspelningen åtalades Daniel Granlund och dömdes därefter till 8 månaders fängelse.

– I det här fallet fick vi inte reda på att deltagaren var misstänkt för ett brott. Det var ingenting han berättade för oss och han valde själv att lämna inspelningen, säger TV4:s exekutiva producent Gustav Carlsson.

”Robinson”-fansen hade tippat honom som en möjlig segrare, men i onsdagens program lämnar Daniel Granlund, 38, oväntat inspelningen.

I inledningen av avsnittet nås hans lagmedlemmar av beskedet via ett brev signerat programledaren Anders Öfvergård:

”Daniel har lämnat lägret under natten, det har han gjort av personliga skäl. Det är tråkigt men det är hans val och det får vi så klart respektera.”

Hade 1,5 kilo cannabis i en ryggsäck

Nu kan Aftonbladet berätta att Granlund före inspelningen hade gripits av polis med över 1,5 kilo narkotika gömt i en ryggsäck. Han åtalades för brottet mitt under TV4:s inspelning av den populära äventyrssåpan i Dominikanska Republiken.

Daniel Granlund i ”Robinson” 2022.
Daniel Granlund i ”Robinson” 2022.
Alla deltagarna i ”Robinson” 2022 tillsammans med programledaren Anders Öfvergård. Daniel Granlund längst fram till vänster.
Alla deltagarna i ”Robinson” 2022 tillsammans med programledaren Anders Öfvergård. Daniel Granlund längst fram till vänster.

Daniel Granlund erkänner

I förundersökningen framgår att han erkänt i polisför:

”Daniel uppger att han erkänner brottet och att han skulle transportera narkotikan från punkt A till punkt B. Samt från person A till person B. Daniel vill ej namnge någon av personerna”, står att läsa om ett av polisförhören.

Granlund hade gripits en förmiddag i december 2020 på Bodens tågstation vid en rutinkontroll av nattåget från Stockholm. Enligt förundersökningen kände polispatrullen en stark doft av cannabis, en narkotikahund markerade också mot kupén där Granlund befann sig och mot den ryggsäck som han hade med sig.

I en ryggsäck hittade polisen en svart vattentät så kallad dykarväska...
I en ryggsäck hittade polisen en svart vattentät så kallad dykarväska...
....inuti den svarta dykarväskan låg en mindre röd dykarväska där polisen hittade fem påsar med narkotika.
....inuti den svarta dykarväskan låg en mindre röd dykarväska där polisen hittade fem påsar med narkotika.

Totalt hittade polisen 1 503 gram cannabis fördelat i fem genomskinliga påsar. Paketen hade placerats i en röd dykarväska som i sin tur placerats inuti en annan vattentät väska och sen stoppats tillsammans med ombyteskläder i den ryggsäck som Daniel Granlund hade med sig.

Under rättegången, som genomfördes efter ”Robinson”-inspelningen, hävdade Daniel Granlund att han trodde att det var industrihampa och inte marijuana i väskan. Samtidigt erkände han att han skulle transportera de fem påsarna, på uppdrag av någon som han inte vill berätta vem det är.

Domen: fängelse i 8 månader

I november 2021 föll domen och Daniel Granlund dömdes till åtta månaders fängelse för att innehav och transport av narkotika.

Totalt beslagtog polisen över 1,5 kilo cannabis fördelat på fem påsar.
Totalt beslagtog polisen över 1,5 kilo cannabis fördelat på fem påsar.

TV4 säger att det var Daniel Granlund själv som bestämde sig för att lämna ”Robinson”-ön mitt under inspelningen. Enligt Gustav Carlsson, som är exekutiv producent för ”Robinson” på TV4, fick kanalen inte reda på fängelsedomen förrän efter att årets säsong av ”Robinson” börjat sändas.

TV4: Kände inte till domen

– Deltagarna tar med sig ett utdrag från belastningsregistret när de kommer till castingen. Vi utför dessutom själva en bakgrundskoll på alla deltagare för att kontrollera eventuella tidigare domar. Efter det gör vi en samlad bedömning av flera faktorer som avgör om vi går vidare med en deltagare eller inte, säger han.

– I det här fallet fick vi inte reda på att deltagaren var misstänkt för ett brott. Det var ingenting han berättade för oss och han valde själv att lämna inspelningarna. Han dömdes senare, långt efter att våra inspelningar var avslutade, och den domen kom inte till vår kännedom förrän uppgifterna publicerades i medier i veckan.

Aftonbladet har varit i kontakt med Niklas Lundgren, som var Daniel Granlunds försvarsadvokat under rättegången:

– Det här är inget pågående ärende så han är inte min klient längre, därför kan jag inte kommentera det här, säger han.

Aftonbladet har sökt Daniel Granlund via TV4, men ansvariga på tv-kanalen har inte lyckats få tag på honom. Enligt uppgifter till Aftonbladet avtjänar han just nu sitt straff på anstalt.

Publisert:

LÄS VIDARE