Muggmissen i årets julkalender

Tittarna uppmärksammar ännu en fadäs i ”En hederlig jul med Knyckertz”

Efter missen med julgransfoten som plötsligt ändrade färg och form – här är den nya missen i årets julkalender på SVT.

Flera tittare har hört av sig till Aftonbladet efter att de uppmärksammat fadäsen i scenen med Claes Malmberg.

Hökögda tittare har hört av sig till Aftonbladet efter söndagens avsnitt av ”En hederlig jul med Knyckertz”. För när Claes Malmbergs karaktär Paul Isman ska räcka över en värmande kopp kaffe till poliskollegan Frank Flink, spelad av Filip Berg, händer något märkligt.

På väg från kaffekokaren håller Paul Isman i två likadana kaffemuggar och räcker över den ena till Frank Flink. När man ser Malmbergs karaktär framifrån håller han fortfarande i en likadan kaffemugg som sin kollega.

Muggen blev en kopp

Men i nästa sekund, när Malmberg filmas bakifrån och från sidan, har kaffemuggen plötsligt ändrat både färg och form. Nu dricker den ena poliskollegan kaffe ur en större mugg, medan den andra fått en mindre kopp i näven.

Claes Malmbergs och Filip Bergs karaktärer värmer sig med kaffe ur samma typ av koppar...
Claes Malmbergs och Filip Bergs karaktärer värmer sig med kaffe ur samma typ av koppar...
...men när Claes Malmberg i nästa stund filmas bakifrån har han plötsligt fått en helt annan kopp i handen.
...men när Claes Malmberg i nästa stund filmas bakifrån har han plötsligt fått en helt annan kopp i handen.

Misstaget, där man alltså använt olika muggar och koppar för filmtagningar i de olika vinklarna syns dessutom ännu en gång i scenen, och gör den utbytta kaffemuggen ännu tydligare för tittarna.

I första avsnittet av julkalendern bytte en julgransfot plötsligt färg och form från en modell på farstubron till en helt annan när granen i nästa scen filmas när den bärs in i huset. Då kom förklaringen utifrån att scenerna filmats vid två helt skilda tillfällen. Inomhusscenen i en tv-studio i Stockholm precis i början av inspelningsperioden, och utomhusscenen flera veckor senare i Luleå.

Vill inte att tittarna ska leta fel

I det här fallet kan missen inte riktigt förklaras på samma sätt. Men kanske tog Claes Malmberg och Filip Berg en välbehövlig kaffepaus mitt under inspelningen och fick fel kopp med sig tillbaka när filmningen fortsatte.

Aftonbladet har sökt Linus Stöhr Torell som är producent för ”En hederlig jul med Knyckertz”. Han hälsar via sms att det är kul med tittarnas engagemang men avböjer att kommentera kaffekoppsfadäsen med motiveringen att han inte vill att tittarna ska leta fel istället för att njuta av julkalendern.

När felet med julgranfoten upptäcktes av uppmärksamma tittare var han inne på samma linje:

– Man vill ju inte att tittarna ska sitta och leta fel, för då har man brutit illusionen, men om man börjar leta kan man hitta fel i princip alla serier som finns, sa han då.

Publisert:

LÄS VIDARE