Rapparen Adaam om gängkriminaliteten bland unga i Sverige

”Omöjligt att stoppa”

Adaam.
Adaam.

Allt fler ungdomar dras in i gängkriminalitet.

Rapparen Adaam tror inte att fler poliser är lösningen på problemet.

– Det är svårt att stoppa generationen som redan är igång, men nästa generation, säger han i ”Framgångspodden”

Adam Jakobsson, mer känd under artistnamnet Adaam, 19, har miljontals spelningar på Spotify. Med hits som ”Dansa” och ”Grindar” är han en av Sveriges största rappare just nu.

I ”Framgångspodden” med Alexander Pärleros berättar han hur han redan som 13-åring kom in i den kriminella världen. En äldre kille fick honom bland annat att börja sälja droger.

– Han introducerade mig till mycket, säger Adaam i ”Framgångspodden”.

Han säger att han i dag tagit sig ur den kriminella banan, men att han samtidigt inte dömer de som är kvar i den världen.

– Jag vet att alla som är inne i det, det är inte deras förstahandsval.

Adaam.
Adaam.

Adaam om kriminalitet bland unga

Han får frågan hur han ser på gängkriminalitet bland unga, något som har ökat drastiskt de senaste åren i Sverige.

– Såklart är det inte något jag uppmuntrar, det är inte det jag sjunger om, men alla måste göra något. Bara du är aktiv. Jag har respekt för det, att man är aktiv och gör det man är bra på även om det inte är det man vill göra från hjärtat, säger Adaam.

Alexander Pärleros säger att han har fått uppfattningen om att både våldet och de kriminella handlingarna bland unga har tagits till en helt annan nivå de senaste åren. Adaam håller helt med om det.

– Jag tycker det är synd att det har gått så långt som det har gjort. Och helt ärligt så ser det inte ut som att det blir bättre. Vi lever i ett samhälle, i ett system, och det är produkten av miljön. Det kan vara saker som hänt när du var liten, att du känner dig utstött, men det har jättemycket att göra med hur samhället och systemet ser ut.

Att så många unga dras till kriminalitet tror Adaam grundar sig i att de vill hitta en tillhörighet någonstans. Och när de inte släpps in i samhället söker de sig till andra som står utanför samhället.

– De lägger alla på samma ställe, alla flyktingar, alla som inte har en bra start.

Adaam.
Adaam.

”Omöjligt att stoppa”

Han får frågan hur man ska få ett stopp på det. Adaam funderar länge.

– Jag tror att det som redan är igång det kanske är omöjligt att stoppa. Men den nya generationen, ge dem en bra start, säger han.

Han föreslår bland annat att det ska läggas mer pengar på bättre resurser i skolan. Att ha en vuxen person som så kallade ”stökiga elever” i skolan kan lita på är en jättebra grund till att ge ungdomar en bättre start i livet, säger Adaam.

– Och istället för att lägga pengar på att öka polisen i ett område så kan man se till att det finns bra handläggare på socialen som en person kan känna att ”det här är min vän”.

– Det är svårt att stoppa generationen som redan är igång, men nästa generation, säger Adaam.

”Blivit värre och värre”

Även rapparen Jireel, som kommer från Rågsved, har sett kriminaliteten på nära håll. I ”Framgångspodden” berättar han att ingen visserligen försökt värva honom till ett kriminellt gäng, men han har sett det hända med andra.

– Det fanns andra i min ålder som tyckte att det var intressant, och som hamnade på den banan, säger han.

Jireel anser att utvecklingen de senaste åren, med eskalerande våld och skjutningar, är ”läskig”.

– Det känns som att med tiden har det bara blivit värre och värre, säger han.

Han säger att han förlorat en vän till följd av gänguppgörelserna.

– Jag tycker att det är tragiskt. För mig är det tragiskt att se att det är så många unga som hamnar på den banan och så många unga som dör i ung ålder. Det är så hemskt.

Aftonbladet har sökt Adaam via hans skivbolag.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE