SVT:s covid-besked: Kommer inte uppmana Gynning att vaccinera sig

”Stjärnorna på slottet”-kollegan Lars Lerin: Det bästa är väl om man vaccinerar sig så man inte smittar andra

Den som drabbas av covid-symtom måste stanna hemma från ”Stjärnorna på slottet”-inspelningen.

Men SVT kommer inte att uppmana vaccinvägrande Carolina Gynning att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation:

– Om Carolina Gynning inte vill vaccinera sig påverkar inte det hennes medverkan i ”Stjärnorna på slottet”, skriver projektledaren Anna-Maria Nildén i ett mejl.

SVT vidtar inga extra åtgärder för inspelningen av ”Stjärnorna på slottet” efter att Carolina Gynning, 43, kommit ut som vaccinvägrare.

Däremot måste den stjärna som drabbas av covid-symtom stanna hemma från inspelningen.

”Produktionsbolaget Meter och SVT följer i arbetet medStjärnorna på slottetlöpande Folkhälsomyndighetens information och rekommendationer. Om någon i teamet likväl som medverkande blir sjuk och har symtom som kan vara covid-19 ska den personen stanna hemma och undvika nära kontakt med andra. Det gäller också om man har tagit ett självtest som är negativt”, skriver SVT:s projektledare Anna-Maria Nildén i ett mejl till Aftonbladet.

Rädd för biverkningar

I det senaste avsnittet av podcasten ”Fördomspodden” berättar Carolina Gynning att hon vägrat vaccinera sig.

– Ja, men jag tror inte på det här vaccinet, säger hon.

– Jag är jätterädd för bieffekter och jag tror att det är värre bieffekter än om jag får covid, vilket jag har haft flera gånger. Jag har haft covid tre gånger och jag har hela tiden haft antikroppar.

Carolina Gynning.
Carolina Gynning.

Allvarliga bieffekter är enligt Folkhälsomyndigheten väldigt ovanliga och även de som har haft covid-19 rekommenderas att vaccinera sig ”för att få ett säkrare skydd mot att smittas av nya varianter av viruset”.

Folkhälsomyndigheten har två rekommendationer till personer som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19:

  • Undvik trängsel och stora folksamlingar inomhus.
  • Vaccinera dig så snart du kan.

SVT: Ingen trängsel på inspelningen

SVT väljer att fokusera på den första delen inför inspelningarna av ”Stjärnorna på slottet”:

”Folkhälsomyndigheten rekommenderar att ovaccinerade bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus, vilket ej kommer förekomma vid inspelningen av ”Stjärnorna på slottet”, enligt grundplanen. I övrigt kommer tvål, vatten och handsprit finnas lättillgängligt på samtliga inspelningsplatser”, skriver SVT:s projektledare Anna-Maria Nildén.

Folkhälsomyndigheten uppmanar också de som inte har vaccinerat sig att göra det ”så snart du kan”. Kommer ni att uppmana Carolina Gynning att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation före inspelningen?

”Att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation att vaccinera sig är ett individuellt ansvar. Om Carolina Gynning inte vill vaccinera sig påverkar inte det hennes medverkan i Stjärnorna på slottet.”, skriver Anna-Maria Nildén.

Årets deltagare i ”Stjärnorna på slottet” har ännu inte fått några särskilda covid-förhållningsregler inför inspelningarna.

– Det får du prata med produktionen om, vi har inte haft något praktiskt möte än. Men det kommer väl vara som på alla grejer antar jag, att vi testas och så där. Så är det ju överallt, säger Anja Lundqvist, 50, när Aftonbladet når henne över telefon.

Tillsammans med Gynning, Lars Lerin, 68, Pia Johansson, 61, och Jon-Henrik Fjällgren, 35, utgör hon årets uppställning i SVT.s populära samtalssåpa. Lundqvist har ingen åsikt om att alla hennes ”Stjärnorna”-kollegor inte vaccinerat sig:

– Nej, absolut inte, säger hon.

Lars Lerin.
Lars Lerin.

Lars Lerin: Varit så rädd för den här sjukdomen

Lars Lerin säger sig inte heller bli orolig över att Carolina Gynning inte vaccinerat sig:

– Nej, det har jag inte något problem med. Men det har ju varit så stilla med corona nu, så vi får hoppas att det inte blir nån ny våg som kommer.

Han bekräftar att SVT ännu inte gett de medverkande några särskilda covidrelaterade förhållningsorder inför inspelningen.

– Nej, det har jag inte hört något om faktiskt. Man förutsätter ju nästan nu förtiden att folk har vaccinerat sig.

Samtidigt blir han förvånad över att Carolina Gynning inte vaccinerat sig:

– Ja, alltså. Hon är ganska ung så hon är väl inte rädd för att vara i nån riskgrupp, jag vet inte. Det bästa är väl om man vaccinerar sig ifall man skulle få det, eller att man kanske mer kan smitta andra.

Själv är han vaccinerad sen länge:

– För mig har det varit helt naturligt att vaccinera sig, för jag har varit så rädd för den här sjukdomen, särskilt första året som det var lite mer allvarligt, säger han.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE