SVT, Sveriges Television

Facket om petningen: ”Ett rimligt beslut”

Av: 

Linn Elmervik

NÖJE

SVT-programledaren publicerade amatörporrfilmer där han ejakulerade mot träningsredskap.

Sedan togs han bort från rutan.

Nu får SVT stöd av facket i sitt beslut.

– Risken är att folk inte lyssnar på våra viktiga nyheter om det är något annat som stjäl fokus, säger Hanna Nyberg, ordförande för journalistklubben på SVT.

SVT-programledaren figurerar i amatörporrfilmer där han onanerar på offentliga platser, ejakulerar på gymredskap och har sex med andra. Filmerna har publicerats på en blogg och ett tillhörande Twitterkonto.

Efter att SVT fått kännedom om filmerna plockades programledaren bort från rutan och i går kväll meddelade företaget att han valt att säga upp sig.

Nu får SVT stöd av facket i sitt beslut att inte låta programledaren fortsätta synas i rutan.

– Jag kan tycka att det var ett rimligt beslut. Risken är att folk inte lyssnar på våra viktiga nyheter om det är något annat som stjäl fokus. Därför tycker att beslutet att han inte skulle synas i rutan var fullt rimligt, säger Hanna Nyberg, ordförande för journalistklubben på SVT.

”Man behöver inte ha gjort något olagligt”

Det har inte framkommit att programledaren gjort något olagligt. Är det ändå rätt?

– Man får verkligen överväga det från fall till fall tycker jag. Vi har ju till exempel riktlinjer kring hur vi ska klä oss i rutan, det finns inget olagligt med det, men vi har riktlinjer för att det inte ska stjäla fokus från det vi säger. Man behöver inte ha gjort något olagligt för att inte kunna synas i rutan. I det här fallet tycker jag att det fanns en rimlighet i den bedömning företaget gjorde.

Samtidigt har programledaren haft stöd av facket sedan bloggen blev känd.

– Det viktigaste för oss har varit att hitta en lösning där han efter omständigheterna mår bra. Han har haft fackets stöd genom hela processen och vi har haft full insyn i det här. Jag kan inte säga mer om detaljerna men vi har haft många och långa samtal med honom och verkligen värnat om honom, säger Hanna Nyberg.

”Han har känt till olika alternativ”

Upplever du att SVT har pressat programledaren att säga upp sig?

– Jag kan inte kommentera det, men jag vi har haft full insyn i processen och jag vet att han har känt till olika alternativ.

Journalistförbundets uppgift i ärendet är avslutat, men enligt Hanna Nyberg har facket försäkrat sig om att han får stöd framöver.

– Jag har försäkrat mig om att SVT inte bara släpper honom, och det kommer de inte att göra. Det finns en viss omsorg om honom som person från företagets och kollegors sida, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

LÄS VIDARE

Stort missnöje på SVT – anställda vittnar om allvarliga problem

ÄMNEN I ARTIKELN

SVT, Sveriges Television