Bloggar som bryter mot lagen

Uppdaterad 2017-07-21 | Publicerad 2008-03-17

Isabella Löwengrip med bloggen Blondinbella som nu är Sveriges största blogg skriver om olika produkter utan att nämna att hon fått ersättning från olika företag.

Detta kan vara ett lagbrott menar byrådirektören på Konsumentverket, Mattias Grundström som nu har satt igång en utredning.

Nätta pengar. I fjol började annonsörerna stå i kö och pengar ramla in på ”Blondinbellas” konto. I dag lever Isabella Löwengrip gott på bloggen.
Nätta pengar. I fjol började annonsörerna stå i kö och pengar ramla in på ”Blondinbellas” konto. I dag lever Isabella Löwengrip gott på bloggen.

Mattias Grundström, byrådirektör på Konsumentverket har satt igång en utredning om bloggar som bryter mot marknadsföringslagen.

Det handlar om bloggar som inte upplyser sina läsare om att de skriver om produkter mot ersättning.

– All reklam ska gå att identifiera som reklam med en hastig blick. Läsaren ska redan från början förstå att det han/hon läser är reklam, säger Grundström.

Mattias Grundström menar att folk sätter högre värde till omdömen som ges på en blogg än genom vanlig reklam eftersom de uppfattas som att en människa har testat produkterna objektivt. Testar bloggaren produkterna ska det därför tydligt framgå att skribenten har fått ersättning för det han/hon testat.

– Man har ett subjektivt intresse av att uttrycka sig mer positivt om en produkt om man fått ersättning, säger han.

Utredningen i gång

Grundström säger att Konsumentverket har fått ett tips om Blondinbellas blogg och tycker att det är ett lämpligt ärende att titta på.

– Detta prioriteras just nu hos oss men vi kommer att fortsätta leta efter andra bloggar och tidningar där gränserna mellan reklam och redaktionelltext har suddats ut.

Vad kan Blondinbella AB få för straff om det visar sig att företaget har brutit mot marknadsföringslagen?

– Konsumentverket kan förbjuda företaget att fortsätta skriva på samma sätt som det gör nu. Bolaget behöver självfallet inte lägga ner bloggen men i fortsättningen kommer det i så fall att bli tvunget att tydligt avgränsa det material som skrivits mot ersättning. Det är absolut inget fel i att blogga men det ska tydligt framgå i texten om man skriver om produkter mot ersättning.

Ämnen i artikeln