Frågan är inte om Fyran ska visa reklam - utan när

NÖJE

I går visade TV 4 den fantastiska långfilmen "Allt eller inget".

Men som vanligt valde de att förstöra upplevelsen genom att lägga in reklam och nyheter mitt i. 20 minuters avbrott som verkligen stör.

Vi är några som länge tjatat om TV 4:s sätt att avbryta filmer. Filmregissörerna Claes Eriksson och Vilgot Sjöman försökte juridiskt stoppa TV 4 från att hacka sönder deras filmer men misslyckades.

I veckan gav Ingmar Bergman sitt stöd åt Vilgot Sjöman och sprutade eld och svavel i riktning mot TV 4-huset.

En del har kritiserat Sjöman och de andra för att de är aningslösa och omoderna och inte fattar att TV 4 är en kommersiell kanal som lever på sina reklamfilmer.

Men det är inte det frågan gäller. Om TV 4 ska ha reklam eller inte.

Det är när de ska visa sina reklamfilmer.

TV 4 fick det hett eftertraktade tillståndet att bli enda marksända reklamkanal genom att lova att sända reklam mellan programmen. Det var TV 4:s idé. Det är därför TV 4 finns. De vann tillståndet genom att lova göra vissa saker. Att inte förstöra långfilmer med reklamavbrott.

Sedan betedde de sig som en lurig hantverkare.

Eller hur?

Vi har alla råkat ut för en bilmekaniker eller målare eller rörmokare som får uppdraget genom att lova utföra det till en viss kostnad. Men sedan har det tagit längre tid, kostat mer, inte blivit det vi trodde vi kom överens om. Och så vidare.

Som TV 4.

När de fått tillståndet genom att lova sända reklam mellan programmen började de hitta på sätt att kringgå det löftet. Ett var att införa en massa låtsasprogram så att tablån såg ut något så här:

20.45 Inför lokal-tv, 20.55 Lokal-tv, 21.00 Långfilm.21.10. Inför vädret, 21.30 Vädret, 22.00 Nyheterna, 22.10 Inför Dagens Bok, 22.15 Efter vädret 22.30 Inför Jeopardy, 22.50 Dagens Bok, 23.16 Inför Dagens namn. Och så vidare.

Och reklamfilmer mellan varje "program".

Det var så uppenbara försök att fuska med överenskommelsen att till och med politiker och granskningsnämnd reagerade. Men TV 4 fortsatte. Till sist var politikerna så irriterade på TV 4:s fejkprogram att de stormade TV 4-skrapan och kastade tomater på Gunde och Agneta Sjödin.

Ha! Skojar bara. Nej, i stället ändrade politikerna reglerna så att TV 4 nu fick som de ville. Lägga in reklam mitt i programmen och långfilmerna.

Så om jag går ner på Åhléns och snattar varje dag och till sist blir Åhléns så trötta på mina förseelser att själve Åhlén säger "ok, låt honom gå här och plocka på sig saker. Han gör det ju så mycket att det blir irriterande." Visst.

Jag förstår att TV 4 måste visa reklamfilmer. Men de måste inte lägga dem mitt i "Allt eller inget". De måste inte avbryta långfilmer med nyheter och väder.

TV 4 förstör film i tv och tyvärr ser det ut som om vi får fortsätta att påpeka det.

Jens Peterson [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM