- You är världens bästa låt

NÖJE

Pandora

Pandora är tillbaka.

Nu satsar Sveriges egen technodrottning på schlager.

- Jag har inte arbetat här hemma på sex år, säger hon.

Pandora i Melodifestivalen. För tio år sedan hade nog de flesta skrattat åt idén att låta technosångerskan tävla. Men i dag är reglerna och låtarna annorlunda.

- Det här erbjudandet kom som ett brev på posten. Nu ska jag satsa på Europa och då känns det bra att få börja med något så stort och bra som just Melodifestivalen, säger hon.

Pandora gjorde en succéartad kometkarriär i Sverige när hon släppte sina första låtar i början av 90-talet. Låtar som "Trust me" och "Tell the world" var ny danstechno vilka snabbt blev hitar på nattklubbar och diskotek.

- Jag kom med något nytt, ungefär samtidigt som E-type och Basic Element. Dessutom var jag tjej och blond, säger Pandora.

När intresset svalnade siktade Pandora i stället in sig på Japan där hon tillhör de mest populära utländska artisterna. "Tell the world" sålde exempelvis i ofattbara 700 000 exemplar.

- Jag har nog varit i Japan omkring 15 gånger. Efter andra plattan åkte jag på världturné och det var i Asien och speciellt i Japan som jag fick bäst fäste, säger hon.

I Skandinavien har Pandora fortfarande mest fans i Finland, där hon nyligen turnerade under ett halvår. Men även i Australien, där singeln "A little bit" sålde 70 000 exemplar, är Pandora ett välkänt ansikte.

Pandora deltar med låten "You" som är skriven av Jan Johansen och systrarna Shirley och Tania Clamp.

- Det är världens bästa låt. Jag framför den på engelska och den innehåller elgitarrer och sånt.

Siktar du på seger?

- Det kan nog bli kämpigt, med tanke på alla andra duktiga artister. Men jag gör det här för att jag verkligen tycker om låten.

4. Pandora

Daniel Nyhlén