Nu blir killen i keps kunglig

Av: Johanna Hellsten

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Daniel Westling har gjort en historisk klassresa

Foto: förälskelsen Bilden på kronprinsessan Victoria och Daniel Westling som kramas utanför biografen Saga i centrala Stockholm togs i juli 2003. Sedan dess har Daniel bytt ut kepsen mot kavaj – men hans förvandling går djupare än så. I morgon, under parets lysning, kommer kungen av allt att döma att upphöja landsortskillen från Ockelbo till kunglig höghet.

OCKELBO/STOCKHOLM. I morgon skrivs historia.

Under lysningen förväntas kungen upphöja Daniel till den finaste titeln: Hans Kungliga Höghet.

Här är Ockelbokillens unika väg till den absoluta toppen.

Men Daniels väg mot den absoluta toppen är mer än det som syns på ytan.

Det är en klassresa som ingen annan man i Sverige har gjort.

Kap för kronprinsessan

Medan kronprinsessan som barn sprang i de stora korridorerna på slottet gick en liten grabb vid namn Daniel Westling sisådär 20 mil bort längs den lummiga vägen mot badplatsen.

– En av de första gångerna vi såg honom var han inte gammal, han höll pappa Olle i handen när han kom för att gå i simskola, berättar krögarparet Leif och Siv Lindgren som under många år har bott i samma kvarter som familjen Westling i Ockelbo.

Att granngrabben ska äkta kronprinsessan är otippat för paret Lindgren. Men de tycker att Victoria har gjort ett riktigt kap.

Det kunde däremot kungen och drottningen inte alls tro när Victoria första gången berättade om Daniel.

Han är landsortskillen som gick ut skolan med medelmåttiga betyg. Han satsade det mesta av sin tid på fotboll och basket men framför allt hockey. Han fick 0,1 på högskoleprovet, läste på idrottsfolkögskola och sommarjobbade på äldreboende.

Kära på gymmet

Vändningen, till det som senare skulle ta honom till den absoluta toppen, började 1999 med öppnandet av lyxgymet Master Training.

Ett par år senare blev kronprinsessan hans träningsadept. De blev förälskade och Daniel tog sitt första steg mot slottet.

– Jag vet inte om man kan sätta fingret på när vänskap blir till kärlek. Men när man upptäcker fler och flersidor hos varandra, lär känna varandra på ett djupare plan och plötsligt känner: Oj, vad är det som händer?

Så har han själv beskrivit känslan. Efter en tid var det dags att träffa kungen och drottningen.

– Kungen och Daniel lärde känna varandra ganska snabbt. Victoria tog med honom på privata familjetillställningar på Drottningholm. Snabbt tyckte kungen att Daniel var en bra person. De kommer bra överens numera, säger historikern och författaren Herman Lindqvist.

– Det är ett missförstånd att kungen varit emot honom hela tiden. Det var innan kungen lärde känna Daniel som han undrade hur skulle det här sluta.

Vd-jobbet viktigt

Och Daniel sattes i prinsskola för att snabba på klassresan. Men framför allt skulle vd-titeln och hans kontakter via gymmet visa sig vara viktiga inför hans nya liv.

– Hans utveckling började redan när hans affärsverksamhet växte sig större. De sammanhangen, representaioner och styrelsesammanträden, har bidragit till att förändra den enkla bondpojken, säger Herman Lindqvist.

Skandalerna tycks lysa med sin frånvaro.

På grund av sin medfödda njursjukdom drack sig Daniel aldrig full. Och långa led av tidigare flickvänner finns inte.

”Daniel har full kontroll”

Under lumpartiden samåkte Johan Kämpe ofta med Daniel Westling. Då var det ännu långt kvar tills Daniel skulle sitta bakom ratten till lyxbilar som Lexus.

– Han hade en gammal VAZ. När vi kom in i Gävle tidigt på morgonen var det ofta tomt på bilar vid trafikljusen och då hände det att han körde mot rött. Sedan tittade han på mig med det där busiga flinet och sa: oj då, säger Johan Kämpe.

För kungafamiljen borde Daniels nästintill fläckfria bakgrund sammanfattas som att Daniel är en drömprins.

– Ska man träffa någon utav folket så är det nog Daniel man ska träffa. Han har full kontroll, gör inga snedsteg och är väluppfostrad, säger Johan Kämpe.

Accepterad fullt ut av kungen

Att kungens oro över att få landsortskillen som svärson har släppt är tydligt.

Och med den finaste titeln – som ingen man tidigare fått tilldelad – visar kungen att Daniel är accepterad fullt ut.

– Det vore ju larvigt att säga att mamma och pappa inte tycker det var, och är, lite speciellt att jag gifter mig med Sveriges kronprinsessa, säger Daniel till SvD.

Nu står Daniel Westling med Ockelbo i ryggen och den högsta svenska titeln inom räckhåll. Hans Kungliga Höghet Prins Daniel.

Publicerad: