Kom tillbaka till oss, Glenmark!

NÖJE

Fredrik Virtanen om sin syn på nöjesvärlden – varje måndag

1 av 3 | Foto: PERNILLA WAHLMAN
VAD GÖR DU NU? Anders Glenmark var en av medlemmarna i populära ”GES” och har producerat hits åt en mängd svenska artister. Men den senaste tiden har det varit tyst om honom.

HAMRA. Han hade långt och lockigt pagehår, ett fint ansat skägg och, vill jag minnas, en stor mun.

Var är G:et i GES? Var finns Anders Glenmark nu?

Ni vet hur det kan vara. Ibland kan ett gruskorn växa till Mount Everest. Som när man inte kan sova för att man vet att man ska upp om bara fem timmar. En ond cirkel.

Nu är jag inne i en god, men kanske möjligtvis konstig, cirkel.

I förrgår brände jag en närmast perfekt entrecôte på grillen eftersom tankarna hade fastnat på ännu en Anders Glenmark-detalj, just vid detta tillfälle specifikt demonproducenten och hitmakarens magnifika falsett. Poo-puu-pii-grejen.

Annars kan det vara allt möjligt.

Ibland tänker jag, och med glädje, på hans 1990-talshit ”Hon har blommor i sitt hår (som bara jag kan se)” eller hans förtjusande ­uttal av ”Greyhound bus” (”bööös”) ­eller hans karriär i Gemini – Sveriges Bröderna Gibb – med tvillingsystern Karin Glenmark, eller hur tydligt det hörs att det är Anders Glenmark, och ingen annan än just Anders Glenmark, som körar på Björn & Bennys ”One night in Bankok” från musikalen ”Chess”.

Ibland tänker jag på att han är släkt med Bruno Glenmark, den legendariske musikanten som var mannen bakom Pernilla Wahlgrens schlagerkarriär. Och sedan tänker jag på hur det kanske lät när Bruno Glenmark första gången hälsade på Pernillas dansare Vito Ingrosso. Lät det: ”Hej, Bruno”, ”Hej, Vito”? Ja, antagligen, och det måste ha varit en stor fröjd för alla som hade turen att närvara. Bruno, Vito, tjong. Det är onekligen ett sidospår, men ni FÖRSTÅR. Det finns så mycket kring den mannen.

Var är han? Var finns popsnillet?

Han finns ingenstans.

Anders Glenmark ingick i GES. Han var G. De andra var Thomas ”Orup” Eriksson (”E”) och Niklas Strömstedt (”S”). Hela Sverige sjöng deras ”När vi gräver guld i USA” under fotbollssommaren 1994, speciellt när Tomas Brolin och de andra stjärnorna var så festligt snorpackade i Rålambshov efter bronsmedaljen.

Anders Glenmark producerade hits åt Eva Dahlgren och Patrik Isaksson och många andra och var mannen som fick Orup att upptäcka sin musikalitet och därmed göra sina första superhitskivor, berättade Orup för Hanna Fahl i P3 i våras.

Men Hanna Fahl frågade inte ”Vad gör Anders Glenmark nu?” och för detta oförlåtliga misstag ska Hanna Fahl för alltid brinna i indieelden.

Vad gör han nu? Var är han?

Jag vet var Strömstedt är. Han twittrar varje dag. Och Orup finns på Facebook. Anders Glenmark finns ingenstans.

Senast jag såg honom så joggade han på Norrtullsgatan i Stockholm, kanske 1999. Eller så var det en dröm.

Var är Anders Glenmark? Jag längtar efter honom. Och jag är säker på att jag inte är ensam.

ARTIKELN HANDLAR OM