”Anna måste få sticka ut”

avHelena Trus

NÖJE

Christer Björkman tar strid med norsk tv om scenshowen

1 av 4
byter färg Anna Bergendahl har startnummer sex i semifinal nummer två på torsdag. Ett varmt, rött sken inleder numret. I slutet får NRK sin vilja igenom och ljuset byter från rött till ett kort inslag av blått, innan ljuset växlar tillbaka till det röda skenet igen i slutbilden. Foto: Lina B Einarsson

OSLO. Norsk tv ville att Anna Bergendahl, 18, skulle bli kylig som Charlotte Perrelli.

Då slog schlagergeneralen Christer Björkman bakut mot NRK.

– Anna måste få sticka ut från de andra balladerna, säger han.

I maj 2008 firades Charlotte Perrellis återkomst i Eurovision med ett isande kallt nummer i silver. Likaså Malena Ernman förra året i stilren vit klänning. De slutade på 18:e respektive 21:a plats.

2010 är året då Sverige ska få en bättre placering i Eurovision song contest. Det har chefen för den svenska delegationen Christer Björkman lovat svenska folket. Inför tävlingen i Oslo har Björkman haft intensiva möten med norsk tv om hur scenshowen ska se ut.

– Med Perrelli och Malena gick numren mer åt vinterland och blått. NRK ville att vi skulle gå åt vitt och det kalla igen, men vårt önskemål är att Annas nummer ska vara varmt. Det gäller att hitta det som gör att hon sticker ut bland alla ballader i år, säger Christer Björkman.

Nöjesbladet har tidigare skrivit om hur den svenska delegationen kämpat för att behålla de viktiga ljusstavarna som publiken ska vifta med under framträdandet.

SVT fick till slut lov att beställa 35 000 ljusstavar från USA för 150 000 kronor, specialtillverkade i en högintensiv röd färg.

”Helt egen bild”

Superteamet bakom Anna Bergendahl har inte bara fått igenom kravet om ljusstavarna. Körens placering på scenen gör också numret unikt, tack vare koreografen Mattias Carlsson.

– Jag har aldrig varit så nöjd och lugn inför en semifinal som jag är i år. Jag tänker speciellt på kören, deras placering i en halvmåne bakom Anna och körens rörelser. Vi fick reda på att vi skulle vara själva med den lösningen. Vi har en helt egen bild i rutan, det är ett stort lyft, säger Christer Björkman.

Anna själv är nöjd.

– Vi skulle kunna överarbeta numret och ta med en massa dansare och effekter. Men det skulle bli helt fel, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM