Rohdi Heintz har gått bort

avAnna Flytström

Designern och ”Project Runway”-profilen blev 71 år

Den prisade modeskaparen och ”Project Runway”-profilen Rohdi Heintz har gått bort. Han avled stilla i sitt hem på midsommaraftonen efter en längre tids sjukdom, meddelade hans familj till nyhetsbyrån TT.

Foto: Lina Siksjö
Rohdi Heintz syntes senast i svenska ”Project Runway” där han coachade bland andra hyllade vinnaren Naim Josefi. Rohdi blev 71 år.

Rohdi Heintz föddes i Göteborg 1943, studerade skrädderi i Borås och slog igenom som modeskapare på 1960-talet. Han jobbade som designer för Wettergrens i Göteborg, de finska märkena Dixi Coat och Dixi Man och senare det svenska underklädesmärket Björn Borg. Under sin karriär rönte han stora internationella framgångar och hans kläder såldes på varuhus som Bloomingdales i New York.

1982 var han den förste att belönas med Damernas Världs designpris Guldknappen. I motiveringen stod: ”Rohdi Heintz har under en lång serie år visat att fantasifull design inte behöver vara en dagslända. Han har legat steget före och har förmågan att skapa produkter som förenar nytänkande design med stor användbarhet. I sina plagg för Dixi Coat, Dixi Man och BG Mattsson demonstrerar han att även ytterplagg går att göra spännande och samtidigt tilltalande för en stor publik. Rohdi Heintz har medverkat till att svensk design blivit ett begrepp utomlands och genom sin infallsrikedom visat en väg som bör leda framåt även inom svensk tekoindustri.”

2012 blev han känd för en bred publik som coach i tv-programmet ”Project Runway” där Theyouways profil Sofi Fahrman var programledare.

Programmets vinnare Naim Josefi, som var en av dem som Heintz stöttade och peppade under programmets gång, har på sin blogg hyllat den bortgångne mentorn:

”Vila i frid, Rohdi Heintz!  En vän, en legend, en underbar människa!!!

Jag hade förmånen att träffa och lära känna honom under Project Runway-tiden och efter på ett mer personligt plan.

Han var så kunnig och pedagogisk. En varm människa med glimten i ögat. Omtyckt av alla.”

modejournalisten Karina Ericsson Wärns blogg Oss granntanter emellan citeras vännen och designern Morgan Sundberg: ”Han valde den vackraste och festligaste dagen på året. Omgiven av sina nära och favoritblomman Margeritten, med sina blå ögon, fluriga leende, klädd i fransk randig tröja, amerikanska målarbyxor och katalanska espadrillos, lämnade igår midsommarafton vår älskade Rohdi oss. Himlen blir klart nu en roligare plats!”

Rohdi Heintz blev 71 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode