”Jag kommer alltid vara en partytjej”

1 av 19 | Foto: Sony Music
NÖJE

Rita Ora är en stjärna som vågar göra vågade val – i sin stil, livsstil, personlighet och karriär. Vi ringde upp henne för att prata mode, musik, fest, förhållanden och skådisdebuten i den omtalade sexfilmen.

Sedan vi intervjuade den brittiska sångerskan senast, för snart två år sedan, har det hänt väldigt mycket och väldigt fort. Just nu är hon aktuell med sin nya skiva, och hon har även adderat modell, skådespelare och designer till sin meritlista. Dessutom har hon köpt ett eget fotbollslag. Det är svårt att förstå hur dygnets ynka 24 timmar räcker till, särskilt med tanke på att hon gärna festar fram till småtimmarna tillsammans med bästisen Cara Delevingne.

– Jag kommer alltid att vara en partytjej – jag tänker aldrig växa upp! säger Rita Ora skämtsamt.

Men med det sagt så har den brittiska sångerskan faktiskt förändrats en hel del sedan vi pratade senast. Hon är mer återhållsam och eftertänksam i sina svar, förmodligen luttrad av de senaste årens upplevelser av kändisskap och mediebevakning.

När vi intervjuade henne förra gången hade hon precis släppt sin första skiva ”Ora” på hiphopmogulen Jay Z:s skivbolag och tagit sina första steg in i en värld av superstjärnor. Hon berättade med sprudlande entusiasm om hur fantastiskt det hade varit att jobba med rapstjärnan Kanye West, hur söt hans fru Kim Kardashian var, hur kul det var att turnera med Coldplay och hur fantastiskt det var att få karriärråd av ingen mindre än Beyoncé.

Men i dag är Rita Ora själv på väg att bli en stjärna att bli starstruck av, och hennes blonda svall och röda läppar på väg att bli lika lättigenkännliga som Kanye Wests trumpna min och Beyoncés kurvor.

Hur har ditt liv förändrats sedan sist?

– Det har förändrats väldigt mycket. Jag har växt upp. Och jag har så många nya projekt på gång – jag håller på med min andra skiva, har spelat in min första film, jag designar för det fantastiska sportmärket Adidas och har släppt en parfym för DKNY. Mitt liv är ärligt talat helt underbart just nu. Det är en dröm som blivit till verklighet, säger hon.

Hur har du hanterat framgången?

– Det handlar bara om att hålla sig upptagen och fortsätta att arbeta.

Din första skiva handlade mycket om att festa och ha kul – hur skiljer sig den nya skivan?

– På min nya skiva öppnar jag upp mer om mina känslor och visar min sårbarhet. Men den innehåller även låtar som är fulla av positiv energi.

Du sa tidigare att du inte haft så mycket erfarenhet av förhållanden och hjärtesorg för att kunna skriva om det – har det förändrats?

– Ja, definitivt. Till hundra procent. Jag har som alla vet gått in och ut ur förhållanden. Det har lärt mig mycket, så jag har helt klart mer att säga om de sakerna nu.

Relationerna hon syftar på är dels det omskrivna förhållandet med dokusåpastjärnan Rob Kardashian som tog slut när att han anklagade henne för otrohet på Twitter, och dels förhållandet med den skotske dj:n Calvin Harris som tog slut i början av sommaren då han meddelade att paret gått skilda vägar. Lite ironiskt är att Calvin Harris även skrivit den första singeln, ”I will never let you down”, från Rita Oras nya skiva – en kärlekslåt om att hålla ihop.

– Det är en euforisk kärlekslåt som handlar om sprida glädje. Jag ville visa att kärlek inte är något att vara rädd för, säger hon.

Men hon verkar inte alltför rädd för singellivet heller. Det har visserligen ryktas om en flört mellan Rita Ora och Richard Hilfiger, son till designern Tommy Hilfiger, men när vi pratade var hon nybliven singel.

– Mitt singelliv är faktiskt jättebra för jag har så underbara vänner. Det här är en bra tidpunkt för mig att bara umgås med mina tjejkompisar och vara med min familj, berättar Rita Ora.

En av de tjejpolare hon menar är den brittiska toppmodellen Cara Delevingne som gjort kometkarriär inom modevärlden och blivit ett av världens mest eftertraktade ansikten med sina karaktäristiska buskiga ögonbryn.

– Vi har känt varandra i jättemånga år, och hon är en sådan rolig person! Hon är en av mina bästa vänner och jag älskar henne. Det är så kul för våra karriärer har följt varandra. Jag släppte min första singel samtidigt som hon började som modell, så det känns som att vi har utvecklats och växt tillsammans. Det är kul att världen har tagit oss till sig.

Nu har du ju också gett dig in i modellbranschen och synts i kampanjer för DKNY och Roberto Cavalli och gått på catwalken för Jeremy Scott och Philipp Plein – hur känns det?

– Det är kul att jag som musiker blir accepterad av modevärlden trots att jag inte är lång och smal som en modell. Jag gillar att designers mer och mer väljer att jobba med kändisar som inte har modellutseenden.

Hur skulle du beskriva din personliga stil?

– Jag älskar att ta risker och jag älskar, älskar, älskar att klä upp mig. Jag är ett stort fan av andras kreativitet, och jag tycker att det är roligt att upptäcka nya designers och visa upp dem för världen. Jag vill visa att det går att vara ett fan av mode.

Hur är du som person?

– Väldigt frisinnad och spontan. Jag är en öppen och fördomsfri person som gillar att få människor runt omkring mig att må bra. Och jag säger aldrig nej till en rolig fest!

Du har även gjort skådespelardebut i filmatiseringen av den omdebatterade sexboken ”Fifty shades of Grey”, som handlar om ett förhållande präglat av dominans, underkastelse och sadomasochism. Vad tycker du om historien?

– Jag älskar boken och var ett fan innan jag ens visste att de skulle göra en film av den. Jag tror att världen behövde skakas om lite, och den här berättelsen har gjort det. Och oavsett om du gillar ämnet eller inte så existerar det ute i samhället. Boken har tagit ett fenomen från verkligheten och gjort skönlitteratur av det. Jag gillar folk som har stake – E. L. James som skrivit boken är en av mina hjältar för att hon tog sådant som folk tidigare bara fantiserat om och förde fram det i ljuset.

Vad föredrar du själv i sovrummet?

– Jag är rätt så enkel i sovrummet, men jag gillar helt klart lite Fifty Shades!

En av de mest oväntade nyheterna jag läst om dig är att du köpt ett eget fotbollslag i ditt hemland Kosovo – trots att du inte kan någonting om fotboll. Hur kommer det sig?

– Det är något som jag och min familj har jobbat på länge. Jag gillar att ge mig in på flera olika områden – så varför inte?

Som sagt, det finns få saker som Rita Ora inte vågar. Och det applåderar vi henne för! 

En stjärna med en stil för varje tillfälle:

Rita och hennes BFF:s

Rita Ora om…

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode