Härenstam: ”Ledsen och förtvivlad”

1 av 30 | Foto: Monika Franzon/TT
Brasse Brännström fotograferad förra året.
NÖJE

De jobbade tillsammans i 16 år.

Nu sörjer vännen Magnus Härenstam Brasses bortgång.

– Jag är så ledsen och förtvivlad, säger Härenstam till TT.

– Vi har inte setts så ofta på sistone men bara för några veckor sedan satt vi flera timmar och pratade gamla minnen. Jag är så stolt och glad över att ha fått vara hans arbetskamrat och nära vän, fortsätter Magnus Härenstam.

– Brasse sade på skoj att på hans gravsten skulle det kunna stå "Han gjorde i alla fall myrorna och elefanterna". En blygsam efterskrift för någonting som kan rättfärdiga ett helt liv. Jag saknar honom.

Vad av allt ni har gjort tillsammans minns du starkast just nu?

– Det är myrorna och elefanterna. Det går inte att komma ifrån det. Inte en vecka går utan att man får en klapp på axeln av en mamma eller en mormor eller till och med taxichaufförer som tackar för det där barnprogrammet, svarar Magnus Härenstam.

– Det där är det bästa vi gjort och vi var så stolta över det.

Deras klassiska samarbete varade i 16 år.

– Då var Brasse rätt trött på både mig och vad vi höll på med. Men fram till dess hade vi så förfärligt roligt.

”Ledsen och förtvivlad”

Magnus Härenstam vill lyfta fram den mer dramatiska skådespelarsida som Brasse Brännström visade prov på i den senare delen av karriären, krönt av en Guldbagge för insatsen i filmen Sprängaren.

Dödsbudet kom helt överraskande för Magnus Härenstam.

– Jag är så ledsen och förtvivlad över Brasses bortgång. En stor del av mitt liv levde jag vid hans sida och vi hade så oändligt mycket glädje av varandra och av att få möjligheten att också glädja andra, säger Magnus Härenstam till TT.

Aftonbladet–TT