Johan Rheborgs tårar – efter oväntade hälsningen

avMathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: TV4
Johan Rheborg och hans dotter. Skärmdump från ”Hellenius hörna”.

Johan Rheborg har en nära relation till sina barn.

När dottern Josefin skickar en kärleksfull hälsning i ”Hellenius hörna”, brister det för skådespelaren.

– Jag är lite golvad här, säger han i programmet.

Skådespelaren Johan Rheborg, 55, kämpar med tystnaden. Båda döttrarna har flyttat och hemmet är plötsligt öronbedövande tyst.

– Det blir så tyst att man vrider på tv och radio och allting samtidigt, eller jag gör det. Allt som har fläkt i sig så att det låter, säger han i söndagens avsnitt av ”Hellenius hörna”.

Plötsligt överraskar programledaren David Hellenius honom med en speciell videohälsning – från en av de utflugna döttrarna.

– Hej pappa. Jag vill bara säga att du är en jätte, jättebra pappa och jag är så oerhört glad och tacksam över att du har ställt upp för mig på alla möjliga sätt som en pappa kan göra, att du har låtit mig göra och vara precis den jag vill och accepterat mig som jag är. Jag älskar dig jättemycket, säger dottern Jospehine i klippet.

”Lite golvad”

Då blir det för mycket för Johan Rheborg. Han trycker handen mot sina rödkantade ögon och försöker samla sig.

– Jag är lite golvad här. Det är min ambition att de inte ska behöva vara någon annan än den de vill vara och att de ska ta sin rättmätiga plats i samhället. Det är inte självklart att de vågar. Jag har själv dåligt självförtroende i botten och jag försöker hjälpa. Jag vet inte vad jag ska säga, säger han.

David Hellenius frågar om skådespelaren blev rörd.

– Ja, herregud, svarar Johan Rheborg.

Johan Rheborg, aktuell med egna föreställningen ”Säker på att jag är osäker”, avslöjar även att han på äldre dar blivit rädd för att ”lukta farfar”. Han får redan skäll från barnen för att ge ifrån sig ”gubbiga ljud och suckar”, men vill absolut inte riskera att dessutom utsöndra gubbiga lukter. Där har vidtagit speciella åtgärder.

Sover med kaffebönor mellan lakanen

– Jag är livrädd att det ska dofta farfar i sovrummet. Man känner ju inte själv om det luktar farfar, säger han och fortsätter:

– Jag vädrar hela tiden och så lägger jag kaffebönor i plastpåsar och så gör jag hål i dem och så lägger jag dem överallt mellan lakan och kläder.

Tricket är ett gammalt husmorstips för att få bort lukter från kläder, menar han.

– Jag har överdrivit det där kanske. Det luktar färskt kaffe överallt! Hellre kaffe latte än farfar. Det är tråkigt om det luktar farfar. Jag vet inte om det gör det. Man vill ju inte fråga. Jag tror inte jag känner någon så väl att de svarar: ”Ja, det gör det.”

”Hellenius hörna” sänds söndagar klockan 21.00 på TV4.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM