Peter Wahlbeck sågar kollegorna

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

”Det finns så
många dåliga
ståuppare därute”

1 av 5
"KALLE ANKA-KOMIKER" Peter Wahlbeck, 48, går till attack mot sina ståupp-kollegor och menar att de kvaddat branschen. ”Man har byggt upp en massa förväntningar kring något som i grund och botten är substanslöst”, säger han.

Svensk standup mår bättre än någonsin.

Men Peter Wahlbeck har fått nog.

– Jag är jävligt förbannad och hatisk över standupens utveckling, säger han.

De flesta brukar klaga på att de tjänar för lite.

Men inte komikern Peter Wahlbeck, 48.

Han tycker att svenska ståuppkomiker tjänar för mycket – och att branschen förstörts. Mycket på grund av bokningsbolaget Roa produktion och varumärket Raw comedy.

– Man har byggt upp en massa förväntningar kring något som i grund och botten är substanslöst. Det finns så många dåliga ståuppare därute, säger han.

– Det är galna priser. Med moms och reseersättningar blir det hiskeliga summor där företag ska betala för någon Kalle Anka-komiker som sitter i ”Parlamentet” och läser innantill. Stockholmsmaffian med Mårten Andersson i spetsen har hajpat det så in i helvete och kvaddat branschen för sig själva, fortsätter han.

Klarar inte en timme

Och att allt fler komiker ger sig ut på turné tillsammans handlar enligt honom om att de flesta inte håller måttet för en hel show ensamma.

– Det nya i standup comedy är att man ska vara många för de flesta är ganska dåliga. 75 procent av de som håller på klarar inte av att hålla på i en timme. Sedan kommer Henrik Schyffert eller Johan Glans in på slutet och ska göra det på riktigt. Folk blir förbannade och känner sig lurade. Glans blir som en cirkushäst som ska kastas in till vargarna när de andra har harvat klart. Jag ställer inte upp på den skiten, säger Peter Wahlbeck.

En av dem som enligt honom inte håller måttet är Hasse Brontén.

Wahlbeck kallar honom bland annat för ”värdelös” och anklagar honom för att dra gamla ”lumparhistorier”.

Hjälpte till att flytta

– Det är fantastiskt roligt, jag tycker Peter Wahlbeck är en bättre komiker än analytiker om man säger så. Peter Wahlbeck tyckte i alla fall inte att jag var värdelös när jag hjälpte honom att flytta på Söder, säger Hasse Brontén, 44, som också är styrelseordförande i Roa.

Och påståendet att Roa produktion och Raw comedy skulle ha förstört branschen ger han inte mycket för.

– Roa produktion är en agentur som tillhandahåller en tjänst. Om du är komiker så fixar de dina resor, dina kontrakt och allt det praktiska du behöver hjälp med, allt det där som många komiker inklusive mig själv inte är så bra på. Så jag tycker inte alls att det är negativt för branschen, säger han.

Inte heller komikern Karin Adelsköld, 37, håller med.

– Peter Wahlbeck gör den här typen av utspel en gång om året och har gjort så i flera år. Och han låg ju på Roa produktion i ett år, och då accepterade han de priserna som alla kostade. Jag har inte hört att han sagt att han vill ta mycket mindre betalt, säger hon.

Inte som musiker

I stället menar hon att svensk standup nu värdesätts på riktigt – även om det finns en hel del kvar att önska.

– Vi får inte ens lika mycket betalt som musiker, vi är inte i den nivån ens. Men att vi får mer betalt visar ju att man uppskattar standup som konstform och sen har ju standup blivit väldigt populärt. De senaste tre åren har det växt lavinartat.

Publicerad: