Ralf: Jag blev bortlämnad som treåring

avTorbjörn Ek

Nu tar Gyllenhammar revansch i Melodifestivalen

1 av 3 | Foto: Magnus Sandberg
Artist på riktigt Ralf Gyllenhammar valde att bli musiker – trots föräldrarnas tveksamma inställning. ”Mina föräldrar har alltid sagt att jag är så opraktisk. Samtidigt tycker de att man ska ha ett riktigt jobb, som snickare eller bilmekaniker. Men om man är opraktisk kan man ju inte vara bilmekaniker. Då kan man däremot vara schlagerstjärna” säger Ralf Gyllenhammar.

Han var tre år gammal när han lämnades bort.

Sedan dess har Ralf Gyllenhammar kämpat för att inte bli en besvikelse för adoptivföräldrarna:

– Nu vill jag bara säga ”Ser du farsan, ser du nu? Kolla vem som är på tv nu, med en brinnande flygel”, säger han.

Vägen till succén har varit en kamp för Ralf Gyllenhammar, 46. För adoptivföräldrarna har musiken aldrig setts som ett riktigt yrke.

– Det var nånting man kunde göra på sin fritid. De dansade i folkdansgille och tyckte väl att det räckte med Roland och Ulla som spelade dragspel och fiol för ett honorar på 200 kronor i veckan. Där stannade musik för dem.

Till sina föräldrar kom han när han var tre år gammal:

– Folk säger adoptivföräldrar, men de är ju mina riktiga föräldrar. Jag var tre när jag kom till dem. Jag kommer inte ihåg nånting innan dess. Jag är så tacksam för att de tog emot mig. Nu när jag har egna barn, när jag fick min första dotter så kände jag ”hur kan man lämna bort sitt barn?” säger han.

Föräldrarna berättade tidigt för Ralf att han var adopterad.

Inget riktigt jobb

– Det var skönt tycker jag. Och ibland blev det tydligt på andra sätt också. När alla andra barn hade bilder från sina dop och sånt så fanns inget sånt på mig. Och min farsa är ett mattegeni, medan jag knappt kan huvudräkning. Så han tyckte ju så klart att matematik var viktigt medan jag i stället var übermusikalisk.

Men att satsa på musiken var inte att tänka på:

– För mina föräldrar var det inget man kunde arbeta med på heltid, säger han.

I stället hoppade Ralf Gyllenhammar mellan jobb som diskare och bartender, städare på en färjelinje, svetsare och eldfastmurare. Ett år var han på Volvo.

Varje gång han tänkte på musiken gnagde föräldrarnas ord i huvudet:

– Det var ju det som formade mig, att ”nej det är ju ingen idé, sånt här kan man ju inte hålla på med, det kommer aldrig att lyckas”.

”Annat ljud i skällan”

Men ändå fortsatte han att drömma om att bli en av de stjärnor som han såg på tv.

– Tv var så viktigt när jag var liten. När man såg yngre förmågor på tv så fick jag alltid höra från farsan: ”titta vad duktig han är, han är med på tv”. Nu vill jag bara säga ”Ser du farsan, ser du nu? Kolla vem som är på tv nu, med en brinnande flygel.”

Vad säger de nu då efter att du kom med i Melodifestivalen?

Ja, nu är det annat ljud i skällan. Det är som jag sa i Malmö att nu är jag artist på riktigt faktiskt. Nu är det tamejfan på riktigt. Det tog 14 år att övertyga dem.

”Tar på sig skuld”

Succén i Melodifestivalen har också varit viktig för Ralfs självkänsla:

– Det har ett stort personligt värde. Jag var inte så dålig ändå.

Var har du fått det ifrån att du skulle vara dålig?

– Det kommer naturligtvis från det här att man blir bortlämnad av sina biologiska föräldrar. Det är ju klassiskt att barn tar på sig skuld helt i onödan. Det är ju inte mitt fel att de klant­arslena trasslade till det. Men det har förföljt mig.

Viktigast för Ralf nu är att stötta sina egna barn Elvira, 4, och Monika, 1, när de växer upp:

– Alltså så här, jag hatar speedway. Men tänk om Elvira älskar speedway? Då kommer jag inte att säga ”nej, sånt håller vi inte på med i den här familjen”. Jag ger mig fan på att mina barn kommer att tycka om speedway och gå med i pingstkyrkan, säger han och skrattar.

Och dina egna föräldrar, känns det som att de hejar på dig nu?

– Jo, men det är också så där klassiskt gammelgeneration. Jag får höra från andra att mina föräldrar är stolta. Till exempel får jag höra från min fru Doris ibland: ”Du ska veta vad de babblade om det här med Melodifestivalen, att det var så stort och det var så bra”. Men säg det till mig då!

Det här är Ralf

Namn: Ralf Rafael Gyllenhammar.

Ålder: 46.

Bor: Radhus i Vallentuna.

Familj: Frun Doris, 28, och barnen Elviraa, 4, och Monika, 1.

Inkomst: 700 400 kronor (taxerad inkomst 2011).

Bakgrund: Sångare i hårdrocksbandet Mustasch, medverkat i ”Körslaget” på TV4.

Aktuell: Tävlar som soloartist i Melodifestivalens final på lördag med låten ”Bed of fire”. I dag släpps också soloalbumet med samma namn som tävlingslåten.

ARTIKELN HANDLAR OM