Körbergs tungvrickare: Ravaillacz

avJakob Nilsson, Martin Gustafsson

Så fick de Melodifestivalens mest svåruttalade namn: Herregud, slå upp det

1 av 7
”Det uttalas Rrrrravaajaczzzz” Mats Ronander, Claes Malmberg, Tommy Körberg och Johan Rabaeus funderade på att döpa sig till Black sheep boys, Vad gör tant med mig, No direction, Still going wrong och Luderläppen. Valet föll till slut på Ravaillacz – som ingen verkar veta hur det uttalas.

Rava §... vaddå för någonting?

Hur namnet uttalas är inte det enda mysteriet som omgärdar den ­nybildade gruppen ­Ravaillacz.

Varför övergavs namnet Luderläppen och hur är det egentligen med k­opplingarna till den f­ranska kungamördaren?

I dag står årets mest svåruttalade artist på scen i Skellefteå när Ravaillacz tävlar med ”En riktig jävla schlager”.

Tungvrickargruppen ­består av tungviktarna Tommy Körberg, Claes Malmberg, Mats Ronander och Johan Rabaeus, samtliga med långa karriärer bakom sig.

Flirtar med z

Gruppen erkänner dock att de börjar bli lite trötta på alla som inte lyckas uttala namnet riktigt.

– Det ska uttalas Rrrrravaajaczzzz, men herregud man kan väl slå upp, säger Tommy Körberg, 64.

– Vi flirtar lite med dansbandspubliken med ett z på slutet, säger Johan Rabaeus, 65.

Det svenska ordet ravaillac kan betyda festprisse, rucklare, skojare och filur. Ravaillac är också namnet på ett album av Tommy Körberg som kom ut 1994 med låtar som ”Den glade korvstopparen”.

Som kungamördaren

Efter att bidragen presenterats i höstas stod kvartetten dock namnlös och ett tag kallade de sig i stället för det lika pojkbands- som herdeklingande Black sheep boys.

Och de har haft fler namn på lager.

– Vi hade många namnförslag. Black sheep boys, Vad gör tant med mig, No direction, Still going wrong och Luderläppen, men det tog vi bort eftersom det var något tonårsmögel på DN som inte förstod att det var en travestering på läderlappen, vi kan ju inte hålla på och förvirra människor, s­äger Tommy Körberg.

Någon koppling till fransmannen François Ravaillac som 1610 avrättades för att ha mördat den franske kungen Henrik IV vill gruppen inte erkänna.

– Den kopplingen bryr vi oss inte om. Ravaillac var en fanatisk katolik som h­ade ihjäl Henry IV med kniv och sen blev han avrättad med fyra vita hingstar som slet itu hans armar och ben, jävlar what I way to go, säger Tommy Körberg.

Andra namnkunniga deltagare som tävlat tidigare

ARTIKELN HANDLAR OM