Pernilla Wahlgren opereras för gallsten

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Andreas HILLERGREN
Pernilla Wahlgren opererar sig för gallstensbesvären.

Pernilla Wahlgren har plågats av smärtsamma magåkommor under flera år.
I dag opererar hon bort gallblåsan.
– Jag kan inte leva på kokt fisk utan kryddor, säger hon.

Sedan midsommar har gallstensanfallen avlöst varandra för Pernilla Wahlgren, 44.

Under inspelningarna av det kommande Kanal 5-programmet ”Mitt liv är ett skämt” tvingades hon proppa i sig smärtstillande och åksjuketabletter på grund av ett anfall.

– Jag mådde sjukt illa och hade halvfrossa hela dagen, jag tänkte ’är jag nervös? Är det därför jag mår så här dåligt?’. Jag sprang skytteltrafik till apoteket som låg intill inspelningarna, berättar hon på presskonferensen för programmet.

Smärtan drev henne tokig.

”Jag älskar mat”

När Pernilla till en början uppsökte läkare för sina magåkommor misstänkte läkaren ”lite grus i gallgångarna”. Men ultraljudet visade att det var mycket än så – en stor sten satt fastklämd mitt i gallgången.

På sjukhuset fick hon två val: ändra din livsstil eller operera bort gallan.

Pernilla valde det sistnämnda.

– Man kan välja bort operation, men då måste man leva på ett visst sätt, äta enligt en speciell diet och samtidigt ständigt gå och vara rädd över att få anfall igen. Jag älskar mat och det är så otroligt mycket man inte får äta om man inte opererar sig, man ska typ leva på kokt fisk utan kryddor och det är inte jag.

Tycker det är läskigt

Sedan hon skrev på sin blogg om sina problem med gallan har många hört av sig till henne och berättat att de har samma bekymmer.

– Jag blev förvånad över hur vanligt det är. Man har ju trott att det här är någon rikemanssjukdom, den grundar sig ju i att man inte tål för mycket eller för fet mat.

I dag opereras sångerskan.

– Det är ju lite läskigt att bli nedsövd, men å andra sidan, det där gör ju läkarna hela dagarna. Det är en titthålsoperation så det är bara tre små hål och sedan är det klart. Och man kan leva ett fullgott liv utan gallan.

Publicerad: