Grotesco gör sex nya serier i SVT

avJoni Nykänen

NÖJE

Henrik Dorsin blir moraliserande sagofarbror

1 av 3
Kräftorna anfallerPer Gavatin, Rikard Ulvshammar, Henrik Dorsin, Micke Lindgren, Per Andersson och Erik Wernquist (infällda bilden) gör film om ett urspårat kräftkalas. Samma gäng ligger bakom SVT humor-projektet.

Grotesco-kollektivet med Henrik Dorsin i spetsen gör sex humorserier exklusivt för SVT:s sajt SVT Humor. Först ut är actionkomedin "Bobby Blade" som har premiär torsdagen den 16 maj.

Grotesco-gänget, som tidigare gjort komediserien som hette just "Grotesco" i SVT, är aktuellt igen. De ska producera sex humorserier exklusivt för SVT Humor-sajten.

Världens bästa actionhjälte

Actionkomedin "Bobby Blade" handlar om Sveriges bästa actionhjälte – om han får säga det själv. Bobby ska göra en film som han ska lägga upp på Internet så att Hollywood upptäcker hans talanger. I tio korta episoder får man se hur Bobby och hans vänner Data-Erik och Lill-Anders gör filmen.

Bobby Blade spelas av Eos Karlsson, som är akrobat och stuntman. Bobbys vänner spelas av Nilas Kronlid och Christoffer Olofsson.

Hösten 2013 kommer "Sagan om Sverige" som är ett satirprogram i tio delar som handlar om Sveriges mörkaste stunder.

Exempelvis kommer man att ta upp den svenska neutraliteten under andra världskriget.

Dorsin som sagofarbror

I programmet syns Henrik Dorsin som en sagofarbror i en färgglad 70-talsstudio. Han berättar en moraliskt uppbygglig historia ur sin sagobok. Den som lyssnar på honom är ett bråkigt barn som spelas av komikern Aron Flam.

– Grotescokollektivet tillhör landets främsta kreatörer och komiker. De står för en härlig blandning av allt ifrån roliga, lättätna, lyckopiller till hårdsmält satir och en mix av galna karaktärer, sång och dans. Alltid klätt i ett formsäkert uttryck. Var och en i kollektivet är eftertraktade upphovsmän. Att de valt att samarbeta med SVT Humor gör oss både glada och stolta, säger Mats Grimberg, projektledare för SVT Humor.

Grotesco-gänget jobbar för fullt. Deras långfilm "Kräftskivan" är planerad att ha premiär 2014 och spelas in i sommar.