Mejla

Karolina Fjellborg

Ljus i tunneln efter bröllopsfånerierna

Publicerad:

NÖJE

Karolina Fjellborg: Seriesommaren 2015 blir knäckande bra – men först måste vi genomlida fåraktig bevakning av kungahuset

1 av 3
Kung Fury.

Vi har timtal och åter timtal av fåraktig prinsbröllopsbevakning att vänta.

Men seriesommaren 2015 blir knäckande bra.

Förr brukade det säkraste tecknet på att det började bli sommar i rutan vara att repriserna tornade upp sig.

Nu är det inte så längre. Numera får vi sprillans nya kvalitetsserier året om. Och i år kommer sommarmånaderna att bjuda på flera titlar som sannolikt kommer att ligga på årsbästalistorna när december kommer.

Men jag återkommer till dem.
 

Först måste vi tala om det otyg som på senare år har seglat upp som ett återkommande sommartecken, och gjort svensk television betydligt dummare: det kungliga bröllopet.

Det kanske inte sänds ett precis varje år, men det känns sannerligen som det.

I år är det alltså Carl Philip som ska gifta sig. Den 13 juni är det dags, och som vanligt är det SVT – som när det kommer till allting relaterat till kungahuset i regel tolkar sitt public service-uppdrag som fan läser bibeln – som är hovleverantör av underdånighetskultur, och sänder själva bröllopet.

Men TV4 klistrar sig så klart också på som en trånsjuk, olidligt inställsam hangaround, och redan nu jönsas det runt i båda kanalernas morgonsoffor, där program­ledarna måste agera goda undersåtar, kväsa alla former av journalistiska tendenser, och bli till sig i trasorna över detta kärlekens mirakel, vare sig de vill eller inte.

Det hela är enfaldigt utan gränser. Tv:s regress till dumburk.
 

Men – sedan blir det så mycket bättre, och på seriefronten råder högtryck i sommar.

Att ”True detective” (HBO Nordic/C More) kommer tillbaka är förstås den största karamellen. Men ses måste även de nya avsnitten av ”Orange is the new black” (Netflix), omtalade hiphopsåpan ”Empire” (Viaplay), brittiska kostymeleganten ”Wolf hall” (SVT), råa socialrealistiska käftsmällen ”American crime” (Kanal 5), ”Queer as folk”-skaparen Russell T Davies hbtq-dubbel ”Cucumber” och ”Banana” (SVT), tredje säsongen av makabra skönheten ”Hannibal” (Kanal 9) och den kultiga komiska drömuppställningen i ”Wet hot American summer: first day of camp” (Netflix).

Bland annat.
 

Plus en ”Entourage”-film på bio för den som inte har några större krav på karaktärsutveckling.

Men just nu får man bara bita ihop och försöka ta sig igenom de fjolliga veckor som väntar.

Publicerad: