Startar inte förundersökning om vapenbrott inför U2-konsert

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: P-O SÄNNÅS

Särskilda åklagarkammaren inleder ingen förundersökning mot den person som hade med sig ett skjutvapen till Globen inför U2:s konsert.

I ett pressmeddelande säger åklagare Håkan Roswall att det fortfarande är oklart om personen är polis.

Nu lämnas ärendet tillbaka till Stockholmspolisen.

Chefsåklagare Håkan Roswall vid Särskilda åklagarkammaren, som handlägger misstankar om brott av poliser, har beslutat att inte inleda förundersökning om vare sig vapenbrott eller tjänstefel mot den person som hade med sig ett skjutvapen till U2:s konsert i Globen i söndags.

Gäller inte statens vapen

– Jag har tagit del av materialet och fattat beslut att inte inleda förundersökning i det här ärendet. Det är okänt om den aktuella personen verkligen är polis. Skulle personen vara polis så är det inträffade ändå inget brott eftersom vapenlagen inte gäller för statens vapen. Inpasseringen vid Globen har inte skett vid myndighetsutövning vilket är grundkravet för att tjänstefel ska kunna föreligga, säger Håkan Roswall i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Ärendet tillbaka till polisen

Handläggningen av polisanmälan lämnas nu tillbaka till Stockholmspolisen, skriver Håkan Roswall i sitt beslut. Stockholmspolisens presstalesperson Towe Hägg säger till Aftonbladet att ärendet troligen kommer att få en ny handläggare under onsdagen.

U2:s Globenspelning i söndags fick ställas in efter att en pistolbeväpnad man tagit sig in i arenan. I ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen skrev polisen att mannen misstänks vara polisanställd.

Aftonbladet har sökt Håkan Roswall för en kommentar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN