Ruben Östlund

Ruben Östlund om sin tuffa panikångest

Av: 

Linn Elmervik

NÖJE

Jobbet fick succéregissören att bryta ihop totalt

Han filmade sig själv när han drabbades av en panikattack när Oscarsnomineringarna lästes upp.

Nu talar "Turist”-regissören Ruben Östlund ut om problemen med sin panikångest.

– Det är asäckligt, man tror att man ska dö, säger han i tidningen Café.

Youtube-klippet när regissören Ruben Östlund, 41 bryter ihop totalt över beskedet att han inte nominerats till en Oscar för succéfilmen ”Turist”, har spridits som en löpeld på internet. Östlund gråter, skriker och sparkar vilt omkring sig i en panikattack och kollegan Erik Hemmendorff tvingas be honom att inte ta av sig kläderna. Klippet uppmärksammades dessutom av flera amerikanska medier.

”Är asäckligt”

Nu berättar Ruben Östlund att problemen med panikångestattacker började redan under de stressiga inspelningarna av filmen.

– Jag fick mina första panikattacker när vi spelade in ”Turist”. Det är asäckligt, man tror man ska dö. Samtidigt finns det ett rationellt jag som säger att det är irrationellt, känslomässigt, säger han i en intervju i nya numret av Café.

Problemen startade när han efter månader av intensivt jobb i Alperna och Åre äntligen skulle få några dagar ledigt hemma i Göteborg.

– Det var som ett tryck som hela tiden byggdes upp och jag hade svårt att sova. Det är en otroligt psykologisk stress under inspelning.

Youtube-klippet fejk

Till slut blev det för mycket för Östlund – som bröt ihop.

– Jag började fundera på hur mycket det skulle kosta om jag gick sönder nu och till slut blev det en panikångestattack, berättar han.

Det omtalade videoklippet på Youtube där han knäcks över beskedet att han inte nominerats till en Oscar – var däremot skådespeleri.

– Jag kan säga det nu: klart det var fejk! Det blev ett sätt att hantera det på också. Ett sätt att använda sig av motgången så att vi inte bara förlorade energin, avslöjar han.

Efter Oscarshaveriet fick Ruben Östlund revansch när ”Turist” sammanlagt nominerades till hela nio guldbaggar, och tog hem sex.

– Jag tar mycket prestige i det jag gör och jag gillar att tävla när det gäller de här filmgrejerna, sa en nöjd Östlund efter vinsterna.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ruben Östlund