Tidningsuppgifter: Eurovisions presschef försökte få Måns diskad

avTorbjörn Ek

NÖJE

Zelmerlöws deltagande i Eurovision song contest skakas av en skandal

1 av 3

WIEN. Eurovisions presschef försökte få Måns diskad, enligt uppgifter till grekisk media.

I ett meddelande till en journalist ska han ha skrivit: "Fortsätt attackera den svenska låten", uppger grekiska medienyhetssajten Typologies.

–  Jag känner inte igen det här citatet, säger presschefen Jarmo Siim, men trots upprepade möjligheter förnekar han inte att han skrivit meddelandet.

Foto: Filip Meneses
Motarbetad Zelmerlöw i centrum för en ny skandal.

Måns Zelmerlöws deltagande i Eurovision skakas av uppgifter i grekisk media om att Eurovisions presschef Jarmo Siim som också är chefredaktör för tävlingens officiella sajt Eurovision.tv ska ha uppmanat en journalist att gå till attack mot den svenska låten.

Enligt den grekiska medienyhetssajten Typologies ska Siim aktivt ha försökt få Måns Zelmerlöw diskvalificerad från tävlingen.

I ett Facebook-meddelande som återges på Typologies sajt tycks Siim uppmana en grekisk journalist som tidigare skrivit negativt om Sveriges bidrag:

"Mellan oss, fortsätt attackera den svenska låten och sätt press på oss".

Meddelandet ska ha skickats i början av april, samtidigt som bloggar och europeiska medier rapporterade om att Måns låt kunde vara ett plagiat av en David Guetta-låt och shownumret med den tecknade gubben en kopia av en fransk performancekonstnärs verk.

LÄS MER: Länderna som Europa hatar

”Känner inte igen”

Dagen innan meddelandet skickades så plockades också videon av Måns framträdande i Melodifestivalen bort från Eurovision.tv för att EBU nåtts av "propåer om eventuell plagiering".

Nöjesbladet konfronterar presschefen Jarmo Siim med uppgifterna om att han ska ha försökt få den svenska låten diskvalificerad strax före första semifinalens första genrep i arenan i Wien.

Varför talar du om för journalister att gå till attack mot Sveriges bidrag?

– Var har du fått de uppgifterna ifrån?

Förnekar du att du skrivit på Facebook till en grekisk journalist att han ska fortsätta att gå till attack mot den svenska låten?

– Vi kommunicerar med journalister hela tiden så klart, vi uppmanar dem alltid att utnyttja sin yttrandefrihet naturligtvis, men jag tror att du refererar till en artikel.

Jag refererar till ett Facebook-meddelande där du skrivit ”Fortsätt attackera den svenska låten och sätt press på oss". Förnekar du att du skrivit det?

– Jag känner inte igen det citatet just nu. Jag känner inte igen det. Och jag tror också att artikeln fortsätter att elaborera kring det här ämnet. Vi vill alltid stötta alla bidrag i Eurovision song contest så att de ska ha lika stor chans att vinna.

Så det är en förfalskning?

– Jag vill inte spekulera, men jag känner inte igen det.

LÄS OCKSÅ Markus Larson: Märkligt hanterat – om EBU är oskyldiga

Reportern: Det är INTE fejk

Så då hävdar du att det är en förfalskning?

– Jag tror att det skulle vara en juridisk term och jag vill inte använda det vid det här läget, kanske är det ett missförstånd på något sätt, men vi undersöker det här. Och igen, vi stöttar alla.

På vilket sätt skulle det här vara ett missförstånd?

– Jag vill inte spekulera i det för tillfället. För det här är ny information och vi håller på att undersöka det här för att se att allt hanterats korrekt.

Typologies reporter George Myrinos som skrivit den grekiska artikeln slår tillbaka mot alla påstående om att meddelandet skulle vara förfalskat:

– Det är löjeväckande att påstå att det skulle vara fejk. Det är en skärmdump från Facebook, skriver han i ett mejl till Nöjesbladet.

LÄS OCKSÅ: EBU-chefen rycker ut – efter presschefens kaossvar

ARTIKELN HANDLAR OM