Sex kändisar: Så påverkas vi av kroppsnormerna
Uppdaterad 2015-12-11 | Publicerad 2015-12-10
#LÅTMIGVARA Under de närmaste dagarna kopplar Nöjesbladet greppet om normerna som säger hur vi ska vara och se ut
1. Vilka tycker du får plats i medier och sociala medier i dag?
2. Hur påverkas du av idealen?
Kakan Hermansson, 34, tv- och radioprofil
1) Människor utan funktionsnedsättningar först och främst. Oftast vita, nästan alltid smala. Människor som har samma juridiska kön som könsidentitet. Nästan alla kroppar porträtteras på ett eller annat sätt på ett heterosexuellt sätt. Om du mot förmodan skulle vara tjock representerar du lathet eller sjukdom och porträtteras inte som så smart. Inte ovanligt att du får spela den roliga. Personer som rasifieras syns antingen som sexsymboler eller som undantag. Jag pratar självklart nu i generella termer.
2) Det vore dumt att tro att dessa bilder som normaliserar synen på vad som är vackert, fult och smart/korkat inte skulle påverka oss. Normerna är rasistiska, funkfobiska, sexistiska och homofobiska. Jag gör ett aktivt val att byta flöde, det spelar stor roll vem en följer på sociala medier, och vilka kompisar och familj du har. Du kan träna upp din normkritik för bättre överlevnad, den här sjuka normen tar ju kol på en.
Eric Hagberg, 20, tidigare deltagare i ”Paradise hotel”
1) Det som syns är tränings- och fitnesskroppar som försöker uppnå idealet för hur kroppar ska se ut. Tjejerna är slanka och vältränade, killarna har magrutor. Och folk som är överviktiga, går ner i vikt och vill ha uppmuntran. Sverige är ett land som överlag är medvetet om träning, det är jag också. Jag ser det inte som ett problem. Träna och hälsa är väl något positivt.
2) Ja, det är klart. Allt ögat ser påverkas man av. På det sättet kan det få negativ verkan, men jag blir oftast mer taggad när jag ser något mer vältränad än mig. Då tänker jag bara ”den jäveln, jag är snart om dig”. Jag blir bara taggad.
Cecilia Gralde, 44, nyhetsankare, SVT:
1) Det känns som om skönhetshetsen har blivit värre de senaste åren. Vi vet att antalet skönhetsingrepp hela tiden ökar, det blir allt mer fokus på hur vi äter, tränar och vad vi ska göra för att bli så perfekta som möjligt. Vi vuxna måste verkligen tänka på vad vi skickar för signaler. Visst är det viktigt att äta hälsosamt och träna, men främst för att vi mår så mycket bättre och orkar mer då. Lagom är ett ganska bra ord i det här sammanhanget. Jag blir helt galen på uttryck som ”thigh gap” [mellanrum mellan låren när knäna satts ihop, reds anm] – vem har kommit på det?
2) Det värsta är förstås att det påverkar våra barn. Jag hörde för ett tag sen ett gäng unga tjejer prata om sina ben, som de ansåg vara fula på olika sätt. Det är så sorgligt och vi vuxna måste visa att vi är bra som vi är. Jag påverkas främst genom att jag har barn i den åldern där den här typen av frågor är aktuella. Jag försöker prata om ideal och vad som är viktigt.
Saga Scott, 26, tidigare deltagare i ”Paradise hotel”
1) Det senaste har det varit många större personer som inte verkar träna. De har tagit för sig mer och hyllar sig själva och får bra respons. Sedan är det också de som tränar och hetsar. 2015 ska man bli älskad för den man är, eller för att man tränar, man är kränkt eller älskad. Det är jävligt schizofrent. Alla försöker göra värsta grejen av sig själv.
2) Ja, till viss del. Jag har mer jämfört mig med mig själv. I ”Paradise hotel” drack vi mycket och levde osunt, sedan var vi ute på barturnéer, det tar på kroppen. När jag såg mig själv på tv tänkte jag ”så har jag aldrig sett ut förr”. Jag ville förändra det, för min egen skull, så jag började gymma – ”nu kör vi!”. Men det var skittråkigt så jag slutade igen, jag gillar mer att gå ut och gå.
Martin Melin, 48, tidigare deltagare i ”Robinson”
1) Fokus på vältränade kroppar har ökat med Instagram, innan var det bara de närmast sörjande hemma eller på gymmet som såg. Folk ser att det blir mycket likes på en kille eller tjej med magmuskler och så blir det hets av det.
2) Jag tillhör kategorin som tycker att man ska vara vältränad men att det ska vara sunt. Träningen och viljan eller målet att få en kropp att se ut på ett visst sätt får aldrig gå ut över vardagen. Jag känner folk som är väldigt kroppsfixerade och som är extremt vältränade men deras liv är så inrutade efter träning och kost att deras liv blir väldigt tråkiga. Men jag blir också lite påverkad. Nyligen klev jag på en utmaning för mig själv att se om jag kan bli mer tajt i kroppen. Då har jag ju undermedvetet blivit påverkad, det retar mig.
Kitty Jutbring, 38, tv- och radioprofil
1) I media är det ännu mer enkelspårigt. Sociala medier har delvis förändrats. I det stora hela händer dock ingenting, mer än att vanliga människor, till exempel jag, fortsätter att känna sig fula, fel och för stora och drömmer om att bli smala. I nio fall av tio fortfarande den smala och vältränade, alternativt väldigt smala. Smal = snygg säger normen. Det är ett jäkla skit!
2) Jag blir mycket, mycket mer påverkad än vad jag vill erkänna. Det finns dagar då jag känner mig fulast och störst i världen trots att förnuftet vet något annat. Som många andra, särskilt kvinnor, är jag fruktansvärt hård i att döma mig själv. Åtminstone har jag slutat döma andra, vilket är en stor vinst.
Så vad gör man för att gå emot det? Jag kämpar vidare. Diskuterar, skriver och tänker. Jag vägrar bli ett kass föredöme för mina ungar så vi har regler kring utseende, mat och kropp här hemma. Vi vet exakt vad vi bör och inte bör säga och det gynnar alla. Jag umgås med personer som inte snackar utseende och bantning mer än på just det sättet. Försöker tänka utanför vår lilla inskränkta värld med våra normer, regler och ideal. Vi är ju små myror allihop sedda utifrån, eller hur? Vi måste göra det bästa av vad vi har. Men det är svårt.
#LÅTMIGVARA – om kroppshetsen i dag
DAG 3
KRÖNIKA Wollter om kampen mot idealen: ”Är inte rädd”
ENKÄT 6 kända profiler berättar: Så bekämpar vi idealen
INTERVJU Frida Söderlund: Bilden piskade igång hatet
SKRIV SJÄLV Läsarna berättar: Så påverkas vi av hetsen
INTERVJU Paradise Hotel-profilerna: ”Vill vara en förebild”
INTERVJU Gick med i Paradise hotel – för att ändra normerna
INTERVJU Karin Adelsköld: ”Blekte tänderna efter tv-sändning”
Karin Adelsköld: ”Blekte tänderna efter tv-sändning”
INTERVJU Melin: ”Jag blir fan orolig på riktigt”
INTERVJU: ”Idealen syns i barn-tv, man blir förskräckt”
#LÅTMIGVARA – om kroppshetsen i dag
DAG 1
KRÖNIKA Wollter om kampen mot idealen: ”Är inte rädd”
ENKÄT 6 kända profiler berättar: Så bekämpar vi idealen
Frida Söderlund: Min bild piskade igång hatet på Instagram
SKRIV SJÄLV Läsarna berättar: Så påverkas vi av hetsen
I morgon: Paradise Hotel-profilerna: ”Vill vara en förebild”