”Nu är JR svinigare än nånsin”

avMagnus Sundholm

Larry Hagman om nya ”Dallas” – som har USA-premiär i dag

1 av 4
Larry Hagman.

Han hör lite sämre än förr, rör sig lite långsammare än när Dallas senast sändes.

Men det sluga leendet som gjorde JR till världens mest älskade skitstövel finns kvar.

– Det är underbart att vara kändis, säger Larry Hagman, 80, när Nöjesbladet träffar honom i Dallas.

När serien dominerade tittartoppen runt om i världen på 1980-talet spelades den i huvudsak in i Los Angeles.

Den här gången har fortsättningen filmats i och utanför Dallas.

Interiören i klanen Ewings hem har byggts upp i en hangar inne på Dallas Stages i ett industriområde i Dallas utkanter.

Bara utomhusscenerna fångas – precis som de gjorde i originalet – på de stora ägorna på Southfork ranch.

– Det här är hemma för mig. Jag föddes tre mil härifrån och växte upp sex mil västerut, säger Hagman när vi slår oss ner på ett par hopfällbara stolar utanför kulisserna till Southforkgårdens vardagsrum.

– Det känns än mer hemma nu när jag jobbar med Patrick (Duffy) och Linda (Gray) igen.

– Vi är en underbar familj och om du tror att JR var svinig första gången ska du se oss och det nya gänget i tagen den här gången.

Han avbryter sig när Josh Henderson och Jesse Metcalfe kommer förbi. De spelar John Ross Ewing III respektive Christopher Ewing i serien, som kretsar kring nästa familjegeneration.

Kedjerökte och drack

– Det gäller att hänga med för det går så snabbt. Personer huggs i ryggen av sina nära och kära. Jag läste manuskripten och tänkte: ”Herregud, hur långt är de beredda att ta det här?”

Han svarar själv på frågan, och bränner av ett nytt JR-leende.

– Långt. Och jag gillar det.

Sedan ”Dallas” gick i graven 1991 har Hagman brottats med en rad hälsoproblem. Han drabbades av cancer och tvingades genomgå en levertransplantation.

Problemen har kopplats till hans hårda leverne under ”Dallas”-åren då han kedjerökte och drog i sig fyra flaskor champagne om dagen.

I fjol rapporterades det att han drabbats av cancer igen. Han kallade det en behandlingsbar form av sjukdomen men bekräftade aldrig rapporter som uppgav att det handlade om prostatacancer.

När vi träffas är han ett par storlekar tunnare än sist det begav sig.

– Min hälsa är rätt bra med tanke på vad jag har varit med om på sistone. Jag vill inte gå in för mycket på det, men jag har gått igenom cellgiftsbehandling och viss strålbehandling. Jag har klarat det.

Gillar att alltid vara JR

Ber man Hagman berätta om tiden efter Dallas väljer han bort både det och sjukdomen alzheimers som hans fru, svenska Maj, drabbats av.

– De senaste 20 åren har varit roliga för mig. Jag har gjort filmer och tv-serier och bara tagit det lugnt.

Flera av hans kollegor i Hollywood skulle avsky att enbart minnas för en roll. Det gör inte Hagman.

– Jag älskar det. Varenda minut av det. Jag har alltid gjort det. Jag älskar att gå på restaurang och få bästa bordet.

Han skrattar.

Ingen tvekan alltså?

– Absolut inte. Lev livet, var glad, må bra. Oroa dig inte. Det är mitt motto.

Men hur påverkade JR din fortsatta karriär?

– Well, säger han och skjuter upp Stetsonhatten över det tunna håret.

– Jag är här. Du har rest hit för att intervjua mig. Jag måste ha gjort något rätt.

Nytt skratt.

Även om serien lades ner på grund av svikande intresse tror han att det är rätt tid att damma av den.

– När Dallas sändes var det ekonomisk kris. Folk hade inte råd att gå på ut, hyra barnvakt, äta middag eller gå på bio. De stannade hemma och såg på tv i stället. Det är likadant nu.

Hagman har inget emot en fortsättning på de tio avsnitt som hittills beställts.

– Gud, det vore så kul att få göra det här i tio år till. Då är jag 90.

Tröttnar du inte på rollfiguren?

– Inte alls. Det är bekvämt. Att spela JR är som att dra på sig ett par gamla tofflor. JR är mina favorittofflor.

Han mötte ”Dallas”

Nöjesbladets Jan-Olov Andersson om tre oförglömliga möten

Mötet med Pamela

När det begav sig var den fem år äldre Victoria Principal dröm­kvinnan inte bara i mitt liv. Tror aldrig jag fått så många avundsjuka kommentarer från män för att jag hade träffat henne, en gång, i tio minuter, i London. Vi var strängt förbjudna att fråga om allt utom det hårschampo hon gjorde reklam för. Så jag drog till med att jag var bästis med sångaren – Sveriges Radio-legendaren Anders Ask – vars band Andrew Box & the Shames just hade släppt kultsingeln ”Vad vore livet utan Pamela i Dallas”. Det gjorde intervjun! Pamela, f’låt Victoria, glömde helt bort att prata schampo …

Mötet med Hellström

Många förknippar främst Gunnar Hellström (1928-2001) med ”Raskenstam” (1983), filmen han regisserade och där han själv spelade sol-och-våraren i centrum. För mig är han ”Dallas”. Han var med i några avsnitt och regisserade många. En eftermiddag satt jag hemma hos honom i Los Angeles och pratade ”Dallas” i timmar. Off-the-record, sa gentlemannen Hellström. Så jag behåller alla smaskiga historier för mig själv …

Mötet med Bobby

Har alltid tyckt att jag haft samma frisyr som The Beatles såg ut på omslaget till LP:n ”Rubber soul” 1965. När ”Dallas” kom sa alla: Du har Bobby Ewing-frisyr. Kul …Bobby var liksom inte den coolaste katten i tv-serien. Några år efter att ”Dallas” hade slutat, träffade jag (en rätt gråhårig) Patrick Duffy på Cannes-festivalen. Vi pratade ”Dallas” och hade jättetrevligt – tills jag började prata hår. Han förstod inte alls humorn i skillnaden mellan Beatles och Bobby Ewing …

Här är det nygamla Ewing-gänget

Då: ”Dallas” hade premiär i USA den 2 april 1978 och i Sverige den 30 januari 1981. Historien om den välbärgade Texasfamiljen var först tänkt som en miniserie i fem delar. Men eftersom programmet var så populärt gjordes det om till serie och kom att sändas i ytterligare 13 säsonger. När ”Dallas” las ner 1991 låg den på tredje plats över världens genom tiderna mest långlivade serier.

Nu: När serien återvänder står JR Ewings och Sue Ellen Ewings son, John Ross (Josh Henderson), i centrum. Han är fast besluten av kringgå sin bortgångna fasters förbud mot oljeutvinning på släkten Ewings mark. Mot sig har han Bobbys adopterade son, Christopher (spelad av Hendersons kollega från ”Desperate housewives”, Jesse Metcalfe). Medan deras flickvänner försöker medla hotar JR:s hemliga dubbelspel att återuppväcka den gamla fejd som sånär knäckte klanen.