Intimt och maffigt med pianofarbrorn

NÖJE

SNABBTYCK: Så bra var Elton John i Friends

1 av 5 | Foto: Oväntat maffig Elton John i Friends arena, enligt Nöjesbladets Håkan Steen.

Aftonbladets Håkan Steen såg Elton John på Friends Arena i Stockholm i kväll.

Vad var bäst?

– Elton höll igen på nya låtar till fördel för en generös greatest hits-präglad show med fokus på hans i särklass bästa period, 70-talet. Hitkavalkader är svåra att skapa riktig spänning i men pianofarbrorn hade vett att stoppa in en del överraskningar, som gamla ”Holiday Inn”. ”Levon” gjorde han en riktigt fin soulrullande version av och även ”Don’t let the sun go down on me ” var oväntad maffig.

Vad var sämst?

– Det finns ju en del mer än lovligt slitna låtar i den här mannens katalog. Jag inser att det aldrig kommer att hända men för mig som har sett honom några gånger hade han gärna fått skippa ”Candle in the wind” och 80-talsblaskig halvboogie som ”Sad songs (say so much)”.

Vad överraskade dig?

– Jag har sett sega Elton-spelningar där det verkligen varit ännu en dag på jobbet och han mest verkar ha velat få det överstökat, men den här showen var något av det mer omsorgsfulla han har levererat på senare år. Bra, superrutinerat band, magnifik kör, mycket sväng och besjälad sång av Elton.

Var Friends arena ett bra val av konsertlokal?

– Ja, faktiskt. Arrangören hade valt att skärma av en stor del av arenan och samlade de 12 000 i publiken kring ena kortsidan i hallen. Så det blev ganska intimt. Inte minst var det annars så ofta kritiserade ljudet i Friends riktigt bra. Sen går det möjligen att fundera på varför en spelning i den här storleken hålls ute på svårtillgängliga Friends och inte i Globen men det finns måhända praktiska skäl till det.

Hur många plus får Elton John?

– Det blir en trea med spets.

Läs recensionen i Aftonbladet i morgon.

Nöjesbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Scen