TV4 stoppade ”Babsan” från ”Let’s dance”

”De bröt avtalet”

Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson stoppades från att medverka i ”Let’s dance”.

TV4 drog tillbaka avtalet för att han tävlingsdansade när han var 13 år.

– Det är ju 45 år sedan jag slutade dansa, säger artisten.

När Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson, 59, blev tillfrågad om att vara med i årets säsong av ”Let’s dance” tackade han omedelbart ja. Han började planera våren efter träningar och fredagsfinaler och fick ett avtal mejlat till sig från TV4.

– Jag hade dealat till mig ett bra gage, men sen när jag var i Thailand så ringde de. De hade fått reda på att jag tävlingsdansade när jag var 13 år och vågade inte gå vidare med det, så de bröt avtalet, berättar han.

Wilhelmsson har tävlat i tiodans på juniorklass.

Regel från BBC

TV4 hänvisade till en regel som BBC har, de som först skapade originalversionen av ”Let’s dance” i Storbritannien. Enligt den får man inte ha tävlingsdansat tidigare om man ska vara med i programmet.

– Det är ju 45 år sedan jag slutade dansa, säger Lars-Åke Wilhelmsson.

Han påpekar att det tidigare har funnits tävlande i programmet som har varit kunniga inom dans.

Richard Herrey har varit med och är utbildad dansare. Benjamin Ingrosso är musikalartist och Laila Bagge har ju varit danslärare. Men just det här att jag tävlade när jag var barn gjorde att de ville bryta.

Gäller endast tiodans

Anika Beclijevski, exekutiv producent för programmet, förklarar att BBC:s regel endast gäller för de som tävlat i tiodans tidigare.

– Vi för många samtal med spännande namn under castingprocessen. Hur de samtalen ser ut kan jag inte gå in på. Men enligt ”Let´s Dance” formatregler ska man inte ha tävlat i tiodans tidigare, för då kan man tyvärr inte medverka i programmet.

Får ingen kompensation

Just nu turnerar Lars-Åke Wilhelmsson runt med ”Babsans” show ”Ett liv i rosa”. När han fick reda på att han skulle vara med i ”Let’s dance” flyttades alla föreställningar som var lagda på en fredag. Då han inte hade hunnit skriva på kontraktet får han ingen ersättning för förlorade pengar.

– Nu fick jag bara avtalet mejlat till mig för att jag var i Thailand. Hade jag varit hemma och hunnit skriva på det då hade jag fått ersättning, säger Lars-Åke Willhelmsson.

Första samkönade dansparet

Han säger att det som är mest beklagligt är att han skulle ha dansat med Tobias Karlsson och därmed hade de blivit det första samkönade dansparet att tävla.

– Då skulle jag ibland ha varit kille och dansat och ibland ha varit Babsan och kört. Programmet hade behövt utvecklas och det hade varit bra för HBTQ-världen. Det här är tråkigt av många anledningar, säger Lars-Åke Wilhelmsson.

Publisert:

LÄS VIDARE