Designer: H&M stal mina barnkläder

Foto: Originalet – och den påstådda kopian
NÖJE

Hennes & Mauritz har kopierat design på bebiskläder.

Det menar designern Camilla Lundsten som kräver att företaget drar tillbaka plaggen.

– Det är en skymf att göra såhär mot ett litet företag.

Foto: Nu kräver designern Camilla Lundsten att H&M drar tillbaka plaggen.

Camilla Lundsten designade plagg för Lindex för ett år sedan, genom sitt företag Littlephant.

Nu, ett år senare, dyker hennes harlekinrutiga byxor och den röda klänningen med en liten kanin på upp igen – i H&M:s butiker.

– Jag blev förvånad och ledsen när jag såg det. Det känns fruktansvärt att de ger sig på ett litet ungt designföretag, säger Camilla Lundsten.

Hon upptäckte H&M:s liknande plagg genom Instagram, där en säljare tipsade om H&M Frankrike, som hade börjat sälja hennes baby-flickkläder.

– Som jag förstår det finns plaggen över hela världen, inte bara på nätet. Jag tog mig direkt till en butik och hittade dem där med.

Kräver tillbakadragning

Nu kräver Camilla att H&M drar tillbaka plaggen och vill också få någon slags repsons från dem på detta, vilket hon ännu inte fått, trots upprepade kontaktförsök.

– Det är inte okej att de gör profit på någon annans design. Vi kommer att ta till någon rättslig åtgärd, men vet ännu inte exakt hur vi ska gå vidare.

”En tydlig kopia”

När Aftonbladet når H&M väljer de att kommentera det påstådda plagiatet via mejl.

”Vi kan se att det de senaste säsongerna i modebilden funnits olika typer av rutiga byxor och harlekinmönster. Användandet av söta djur på babyplagg är också väldigt vanligt förekommande, något vi själva har arbetat med sedan några säsonger tillbaka.”

– De slår bara ifrån sig. De ligger så nära designen på klänningen som man kan ligga. Klänningen är en tydlig kopia, säger Camilla Lundsten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode