Mejla

Tobias Lundgren

Bio ett bra sätt att lära sig om världen

Vet du hur de fixar lunchen i indiska Mumbai?

En romantisk komedi på bio blir samtidigt en resguide in i andras vardag.

Spelfilmer kan säga mycket om livet i olika delar av världen.

Dabbawala är yrkestiteln på de som levererar luncher i Indien, mest i Mumbai, den storstad vi förr stavade Bombay. Lunchen lagas i hemmet och packas i fyra burkar i rostfritt stål. De knäpps ihop till en sorts termos och läggs i en avlång tygpåse som hämtas vid dörren. Sedan transporteras maten via cykel och tåg och andra transportmedel till olika arbetsplatser där särskilda personer delar ut dem vid de anställdas arbetsplatser.

Det finns 5 000 dabbawalas som samlar upp och fördelar 200 000 luncher varje dag. Det blir nästan aldrig fel.

Nya filmen ”The lunchbox” handlar om när det blir fel. Närjag sett den blev jag nyfiken på hela systemet, och allmänbildade mig lite. Filmen är en romantisk komedi, med påhittad intrig där en kvinnas mat hamnar hos en annan man. Men den utspelas i en verklig värld, och i inledningen visas i detalj hur transporten av lunchlådorna går till. Både från folks hemmakök och från restauranger som säljer tjänsten.

Biopremiär om två veckor. ”The lunchbox” inviger indisk festival i Stockholm 22 - 28 april. Våren har gott om sådana satsningar.

Baltiska filmdagar på Zita. Den ryska filmfestivalen KinoRurik fyller 15-årsjubileum. Förra helgen var det Finland och Yksikaksi film.

Cinemateket visar i april filmer av kinesiske Jia Zhang-Ke, som bland annat gjort ”Stilla liv”. Nu får också hans ”Touch of sin” biopremiär. En spelfilm där fyra berättelser avlöser varandra, men den bygger på verkliga händelser.

Vi möter sällan sedda delar av Kina. Ett hårt och brutalt samhälle där första historien kretsar kring en bybo som är förbannad på korruptionen. Det är vinter i nordliga Shanxi och när den upprörde bybon blir retad reagerar han våldsamt.

Filmen rör sig söderut. Varmare klimat, men fortsatta konfrontationer och dödsfall. Bilder av hur unga arbetare har det. Prostitution. Fiktion som känns som fakta.

Fler sevärda resor just nu: Möt norska kvinnor i härliga ”Optimisterna” och kärlek i Chile i dvd-aktuella ”Gloria”. Eller fattiga brittiska pojkar i ”The selfish giant”. Grymt och gripande.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN