Vikingarnas beslut ingen överraskning

NÖJE

I veckan meddelade Vikingarna att de lägger ner nästa sommar.

Men egentligen finns det inget att bli upprörd över.

Bandet har aldrig fått upp farten musikaliskt efter comebacken 1995.

Det är ett av våra äldsta, mest framgångsrika och mest folkkära dansband som nu påbörjar nedräkningen inför avskedet från dansbandspubliken. Och det slutar där det en gång började 1961, med en spelning i Arvika.

Redan 1992 lämnades beskedet att Vikingarna skulle ta ett sabbatsår och många trodde nog att det var slut redan då. Sabbatsåret hann bli tre innan den bejublade comebacken kom till stånd på invigningen av friidrotts-vm 1995.

Comebackalbumet "Kramgoa låtar 1995" (NMG) är fortfarande en milstolpe i svensk dansbandshistoria och innebar ett stort musikaliskt kliv framåt. Men tyvärr hängde publiken inte riktigt med i svängarna, så på uppföljaren 1997 var Vikingarna tillbaka i gamla traditionella hjulspår.

Mellan åren 1997 och 2002 släppte orkestern troget ett album om året. Skivorna lät förvillande lika och sångerna höll väldigt ojämn klass. Den där riktiga gnistan saknades och ljuspunkterna var få. Och sen kom Tyskland och satsningen där som kulminerade i en samlingsplatta i somras.

På scen har vi knappt sett röken av bandet i Sverige de senaste åren. Det går inte att säga att beskedet om nedläggning kommer överraskande, managern Jörgen Arnemar är mån om att tona ned allvaret i intervjun med Aftonbladets Claes Pettersson i onsdags.

Vikingarnas absoluta storhetstid inföll under åren 1975-1992. De flesta plattor de släppte såldes i mer än 250 000 exemplar med toppnoteringar på ända upp till 400 000 exemplar. Häpnadsväckande siffror, som inte bara förklaras med att det var en annan tid och en mer begränsad skivmarknad, utan också med att Vikingarnas album var mycket starka.

Många håller än i dag - jag kan varmt rekommendera "Kramgoa låtar 5" och "Kramgoa låtar 9" (båda Mariann). På de skivorna skapades odödliga Vikingarna-klassiker som "Leende guldbruna ögon" och "Hallå Västindien".

Innan Vikingarna lägger av utlovas en dubbelsamling med sju nyinspelade sånger i maj 2004. Om inte förr lär vi då bli grundligt påminda om hur bra orkestern var i sin krafts dagar. Det bästa vore om Mariann och Frituna kunde samarbeta om en riktigt djupgående best of.

Men ett par av de enskilda medlemmarna lär vi inte slippa i första taget. Christer Sjögren fortsätter sin strålande solokarriär och har utlovat flera plattor framöver. Lasse Westmann kan producera andra artisters skivor.

Erik Lihm kan ägna sig åt sitt skötebarn, Erik Lihms orkester, på heltid. Det kan innebära nya framgångar för den strävsamme Lihm. Egna bandet har sen i somras Conny Nilsson, tidigare i Berth Idoffs, bakom sångmikrofonen.

Nilsson har en av landets varmaste röster, fullt jämförbar med Christer Sjögrens, och hans återkomst på scen var en av sommarens mest glädjande dansbandsnyheter.

Bäst just nu

Michael Nystås