Danmarks tabbe: Delade ut fel röster i Eurovision

Gav 12 poäng till Ukraina – skulle ha fått noll

Danmarks jury gav Ukraina 12 poäng – egentligen skulle de ha fått noll.

Jurymedlemmen Hilda Heick råkade kasta om poängen när hon rankade de 26 bidragen.

– Jag har gjort ett stort misstag och det erkänner jag, säger hon till danska BT.

I går kväll delade jurygrupper från 42 länder ut poäng till de bidrag som de tyckte var bäst i Eurovision song contest. Men jurymedlemmen Hilda Heick missförstod hur låtarna skulle rankas – och råkade kasta om sina poäng. Hon gav alltså högst poäng till det bidraget hon tyckte var sämst.

Det resulterade i att Danmark delade ut en 12:a till vinnarlandet Ukraina. Tolvan skulle egentligen ha gått till Australien och Ukraina skulle inte ha fått ett enda poäng av Danmark, rapporterar Eurovisionworld.

Många svenskar blev upprörda över att Danmark bara gav en 4:a till Sverige, men danskarna hade egentligen tänkt att dela ut en 7:a till sitt grannland.

Påverkar inte resultatet

Om Danmark hade delat ut sina röster korrekt hade resultatet fortfarande inte påverkats. Ukraina hade fortfarande tagit hem titeln, men skillnaden i poäng mot Australien hade blivit 9 poäng – i stället för 23.

Frans hade fortfarande hamnat på en femte plats.

Hilda Heick, som själv är sångerska och har medverkat i Danmarks version av Melodifestivalen fyra gånger, erkänner sitt misstag.

”Jag har inte blivit senil än”

Till Eurovisionworld säger Hilda Heick att hon funderar på att tacka nej till uppdrag som har att göra med festivalen i framtiden.

– Jag har gjort ett stort misstag och det erkänner jag, men jag vill understryka att jag inte har blivit senil än, även om många skriver på Facebook att jag borde gå i pension och hålla mig borta från allt, och att jag inte vet någonting, säger hon till danska BT.

Jurysystemet och det danska misstaget

I varje jurygrupp ingår fem personer.

Dessa fem ska var och en ranka samtliga tävlande låtar i finalen, förutom den från det egna landet.

Eftersom Danmark inte var med i finalen skulle medlemmarna i den danska juryn ranka samtliga 26 låtar från 1 till 26. Där nummer 1 är jurymedlemmens favorit och nummer 26 är den låt man tycker minst om.

Det var här Hilda Heick missförstod. Hon gjorde tvärtom och satte sin favorit på plats 26 och låten hon tyckte minst om på plats 1.

Hon placerade sin favorit Australien på nummer 26, medan den låten hon tyckte näst sämst om, Ukraina, fick nummer 2.

I ett omräknat resultat, när man kastar om Hilda Heicks rankning ändras därför resultatet i den danska juryn drastiskt.

Eftersom Hilda Heick egentligen velat placera Ukraina i botten skulle landet ha halkat ner från att vara den danska juryns favorit till att bli juryns 11:a.

Då juryn bara ger poäng till tio låtar hade därför Ukraina blivit helt utan poäng från den danska juryn.

Publisert:

LÄS VIDARE