Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Christer Björkman: Det stämmer inte alls

Av: 

Martin Söderström

NÖJE

Slår kraftigt tillbaka kritiken om detaljstyrning av schlagerjuryn

Christer Björkman reagerar kraftigt på kritiken.

Christer Björkman reagerar kraftigt på kritiken.

Foto: MAGNUS SANDBERG.

Han anklagas för detaljstyrning av jurygrupperna.

En kritik som fått Christer Björkman att reagera kraftigt.

– Jag förstår verkligen inte vad det är han säger, säger Christer Björkman.

I SVT:s program ”Gomorron Sverige” framförde musikern Johan Norberg svidande kritik mot Christer Björkman. Norberg, som själv suttit med i Melodifestivalens jurygrupp i Stockholm menade att Christer Björkman detaljstyra juryns röstningsarbete genom att ge dem direktiv hur de ska rösta.

Kritiken om detaljstyrning av Melodifestivalens jurygrupper har fått Christer Björkman att reagera kraftigt.

Han är märkbart upprörd när aftonbladet.se når honom.

– Det är inte så det går till. Jag är därför oerhört förvånad över vad Johan Norberg sa i tv och det känns väldigt olustigt. Jurygrupperna får några direktiv som, från förra året till exempel, gick ut på att ett av ledorden skulle vara 2008, det skulle vara en modern produktion. Belgrad var det andra ledordet. Det ska vara en låt som förhoppningsvis vinner Eurovision Song Contest och det ska vara en låt som har internationell hitpotential, säger Christer Björkman.

SVT:s direktiv

De påminnelser som ges till jurygrupperna är SVT:s direktiv – alltså inte Björkmans egna.

– Jag har aldrig någonsin framfört något annat, och det är ju dessutom SVT:s direktiv till sina juyrygrupper som jag framfört. Och det här han säger om ”musikerlåtar” är helt obegripligt. Jag har aldrig någonsin sagt så, jag vet inte ens vad det är. Vad är en musikerlåt? Oavsett vad det betyder är det ett ord som aldrig använts och det finns ingen anledning att göra det heller, säger han.

"Förstår inte vad han säger"

Han fortsätter.

– Och det där med dialektala begränsningar är heller ingenting som någonsin sagts eller uttalats. Jag förstår verkligen inte vad det är han säger. Och i fallet med Rongedal var ju deras låt en Mika-pastisch och således synnerligen internationellt gångbar. Återigen: jag förstår verkligen inte.

De förhållningssätt du framfört då – hur fungerar de egentligen?

– Melodifestivalens final är ju ett direkt EM-kval, om man ska uttrycka det så. Den låt som vinner ska alltså tävla i ett internationellt sammanhang och att man då påminner juryn om att de faktiskt ska ha den uppgiften att skicka en låt med internationell hitpotential som förhoppningsvis ska kunna vinna Eurovision Song Contest är verkligen inget konstigt. Det är snarare en påminnelse om vad uppgiften är.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommar-rea hos Gina Tricot – upp till 70 % rabatt på sommarkläder!

Gina Tricot

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen