”Inlåst” sågas av experterna

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

”En dum idé. Kan vara skadligt. ”

Dumt.

Spekulativt.

Skadligt.

Experternas bedömning om den nya kontroversiella tv-serien Inlåst är skoningslös.

– Vad ska de ha för glädje av att bli inlåsta?, säger Jane Brodin professor i barn- och ungdomsvetenskap.

TV4:s nya programserie Inlåst går ut på att ett gäng unga killar på glid med rättvisan ska få hjälp att komma på rätt spår igen.

De flyttar in på anstalten Västervik för ett smakprov av att sitta bakom galler. På plats finns sju tidigare exfångar och en fängelseledning som ska hjälpa killarna.

Tanken är att allt ska vara väldigt verklighetstroget.

Men hela idén blir helt sågad av experterna.

Inte vad ungdomarna behöver

– Jag tycker det hela är dumt. Jag tror inte riktigt på den här modellen om man ska rehabilitera ungdomar som är på glid. De behöver helt andra saker, säger Jane Brodin, professor i barn – och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet.

Enligt Jane Brodin är en inlåsning, även om det bara är på tv, inte rätt metod.

– Vad ska de ha för glädje av det? Avskräckande exempel finns det många av, de behöver inte vara inlåsta för det, säger hon.

Jerzy Sarnecki, professor kriminologi, instämmer i kritiken. Han tycker allt låter väldigt spekulativt och påpekar att forskningen har visat att avskräckande projekt inte fungerar.

Kan vara skadligt

Tvärt om.

Det kan till och med leda till ökad brottslighet.

– Den här typen av ungdomar med struligt liv behöver stabila vuxna som finns i det etablerade samhället som kan hjälpa dem med kontakter, skaffa arbeta, skaffa bostad, massa saker som just exfångar kanske har små möjligheter att göra, säger han.

Jerzy Sarnecki är också tveksam till om uppmärksamhet i media är vad ungdomarna behöver.

– Unga människor med sociala problem vill ofta ha mycket uppmärksamhet och bekräftelse. Och jag är inte säker på att massmedial uppmärksamhet och bekräftelse är den bästa formen av bekräftelse för dem. Den formen av bekräftelse kan till och med vara skadlig för dem, säger han.

Publicerad: