”Mitt liv är långt från Anna Ankas”

avAnna Flytström

NÖJE

Följ med på en dag med toppmodellen Mini på jobbet

1 av 4
Mini Andén.

Den svenska toppmodellen Mini Andén gjorde ett blixtnedslag i Sverige häromveckan. Sofis mode hängde henne i hasorna.

FOTO: Hannah Modigh ## Foto: Kevin Break

Klockan åtta börjar arbetsdagen. Ögonen ska sotas, ansiktet pudras och löshår sättas fast. Mini Andén, 31, är i Sverige för att fota en kampanj för klädmärket Cubus.

– Det blir svårare och svårare att ställa om sig till rätt tid. Jag kom hit för ett par dagar sedan och har fortfarande jetlag. När jag var 19 kunde jag festa dagen

före ett jobb, nu går jag och lägger mig tidigt, säger hon.

Mini Andén bor sedan länge i USA, hon har ett hus i Los Angeles som hon delar med sin man Taber Schroeder och sju hundar. Men hon känner sig inte alls som någon rik Hollywood-fru.

– Mitt liv är långt från Anna Ankas. Folk blir nästan besvikna när de kommer och hälsar på de förväntar sig mer lyx.

Poserar vant

På plats i studion. Klädkombination efter klädkombination rivs av. Mössa och stickad tröja, jeans och tajt tröja, underkläder. Mini Andén byter min och pose med några sekunders mellanrum. Och avbryter då och då med ett danssteg eller ett skämt till fotografen.

– Det är ett bra gäng, vi har bra kemi ihop. Man hinner inte med mindre för att man skrattar under tiden, säger hon.

Det är lunchpaus. Mini Andén sitter i sminklogen med en tallrik i handen. Hon har bytt om till en löst sittande rutig skjorta. Mycket ska göras under dagen och hon äter sina grönsaker och köttbullar lika fort som hon pratar.

Hur länge har du tänkt fortsätta som modell?

– Så länge det är kul och går bra. När jag var yngre hade jag massa planer, jag skulle ha barn innan jag fyllde 30. Visst vill jag fortfarande ha barn någon gång, men inte just nu.

Är det svårare att få jobb nu jämfört med när du var yngre?

– Jag får lite andra typer av jobb. Tidigare gick jag väldigt mycket visningar och gjorde mer high fashion. Nu gör jag mer kataloger och jobb för en äldre marknad. Det är inte lika kreativt, men samtidigt är det skönt och avslappnat.

Mini Andén är en av Sveriges mest framgångsrika modeller. Hon har gjort kampanjer för alla de stora märkena – Louis Vuitton, Hugo Boss, Gucci, Giorgio Armani med flera. Men det är inte alltid de lyxigaste kläderna som är de svåraste jobben.

– När man visar high fashion talar kläderna för sig själva, det är lätt. Men jag gjorde ett jobb för en tysk katalog nyligen. Då skulle jag visa tråkiga vita byxor och en beige tröja – då gäller det att jobba. Det är då som erfarenheten behövs. Bra modeller vet hur de ska sälja även en ful tantklänning. Man sätter klädnypor i ryggen – allt är fejk.

Rollen som skådis

Det är inte bara mode som upptar Mini Andéns vardag. Hon har även en parallell karriär som skådespelerska.

– Jag har precis spelat in ett avsnitt av tv-serien ”Chuck” och ett avsnitt av ”Nip/Tuck” där jag spelar en person som fått ansiktet förstört i en olycka.

Hur kom du in på skådespelarbanan?

– Min väg in var att spela modell, vilket ju borde vara som att spela sig själv. Men det handlar ofta om att spela en riktig bitch för det är så alla tror att modeller är, men sådan är inte jag.

När jobbet i Sverige är klart bär det av hem till Los Angeles igen.

– Den bästa stunden på dagen är när jag får åka hem. Jag är en riktig hemmamänniska som gillar att krypa upp i soffan med min man och mina vovvar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode