Vacker eller äcklig - gränsen är hårfin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-17

Annika Marklund om de äckliga kropparna

Annika Marklund.

Stephanie Naumoska är förtvivlad.

Den nittonåriga fotomodellen tävlade mot 7 000 lika unga och hoppfulla tjejer och knep en finalplats i skönhetstävlingen Miss Universe Australia. Men kritiken lät inte vänta på sig.

Läkare, dietister, jurymedlemmar och tävlingsdeltagare är alla överens – Stephanie borde aldrig fått vara med i tävlingen, än mindre gått till final.

Hon är helt enkelt för tjock.

En äldre man i juryn tittar rakt in i tv-kameran och säger: Om hon var min dotter skulle jag genast säga åt henne att sluta äta. I en tv-intervju talar Stephanie ut om påhoppen.

– Det är fruktansvärt. Jag är väldigt sårad och upprörd över vad de säger om mig. Det är så orättvist, inte bara mot mig, utan mot alla andra tjejer som ser ut som jag. Nu vill landets läkarorganisation införa regler för hur tjock man egentligen får vara som deltagare i skönhetstävlingar.

Eftersom dessa tävlingar ”borde ta sitt ansvar för att förbättra samhällets syn på hur en attraktiv kropp ser ut”.

Okej. Jag ljuger.

Stephanie Naumoska är inte för tjock. Hon är för smal.

Nej, varken hon eller någon annan av de trettiotvå finalisterna i Miss Universe Australia blev kritiserade för att de var för tjocka. Och ingen vill införa några regler för att se till att hålla ”kurviga” – icke undernärda – tjejer utanför skönhetstävlingarna.

Herregud, vi behöver inga regler för att fatta att Miss Universum inte ska ha underhudsfett. Om det är något vi vet om skönhet så är det att smal är lika med vacker.

Det vi inte vet är var gränsen går.

Stephanie Naumoska är 180 centimeter lång och fyrtionio kilo lätt. Och hennes utskjutande benknotor har blivit en världsnyhet. Hon kallas äcklig, ett vandrande skelett, livsfarlig för unga tjejer som kan inspireras av hennes undernärda kropp.

När hon såg rubrikerna grät hon i två timmar. Hon som bara ville tävla lite i skönhet. Som trodde att hon gjort allting rätt.

För henne finns inga oskrivna regler. Ingen vet exakt hur mager en kropp får vara innan den går frånvacker till motbjudande.

Innan vi slutar beundra och börjar förakta.

När Miss Universe Australia koras får Stephanie se sig slagen av överlyckliga Rachael Finch, 21. Jag klickar mig fram till bikinibilderna igen. Jämför. Två fl ickor, en kallas vacker, en motbjudande. Skillnaden är skrämmande liten.

Några få kilon skiljer vinnaren från förloraren. Viktiga kilon som gör att vi slipper se hur tunn gränsen är mellan skönhet, sjukdom och död. Som låter oss tro att vi tar vårt ansvar.

Som om inte alla är förlorare.

Aftonbladets
bloggar

ANNONS

Följ ämnen i artikeln