Han begravs utan hjärnan

avMagnus Sundholm, Robert Triches

NÖJE

Rättsläkare: Det tar flera veckor att göra alla våra undersökningar

los angeles/LONDON. Nästa vecka begravs Michael Jackson – utan sin hjärna.

Familjen har fått beskedet att hjärnan måste behållas för fler tester.

Prover som kan ta närmare tre veckor.

Foto: Foto: JOEL RYAN/AP
gravsätts på tisdag Den rättsmedicinska undersökningen av Michael Jacksons hjärna kan ta ytterligare uppåt tre veckor. Men förmodligen kommer gravsättningen av hans stoft att ske redan på tisdag, samtidigt som den stora minneshögtiden.

Tidningen Sunday Mirror berättar om det grymma valet familjen ställdes inför: begrava Michael Jacksons kropp utan hjärna – eller skjuta upp begravningen i nästan tre veckor.

De valde det förstnämnda.

Bara de närmaste

På tisdag, samma dag som minneshögtiden i Staples Center, väntas Michael Jackson begravas.

Detaljerna kring själva gravsättningen är inte kända men det förväntas bli en ceremoni bara för de närmaste.

Anledningen till att rättsläkarna behållit hjärnan är att den måste testas och bland annat ge svar på drog- eller medicinmissbruk, tidigare överdoser eller andra sjukdomar och åkommor som Jackson kan ha burit på.

Bland annat kommer testerna att kunna ge svar på påståendet att Michael Jackson var en mångårig heroinmissbrukare, skriver The People i dag.

– Vävnaden måste undersökas. Men vi vet inte hur lång tid det kan ta, säger en källa på rättsläkarmyndigheten i Los Angeles.

”Vänta tio dagar”

Rättsläkare Cyril Wecht säger till Sunday Mirror att en hjärna inte kan bli ordentligt undersökt medan den sitter kvar. Vanligtvis tas hjärnan ut hel och läggs i formaldehyd och placeras kallt.

– Folk inser inte hur mjuk hjärnan är. För att göra de tester som behövs måste den vara mycket fastare. Därför måste man vänta mellan tio dagar och två veckor, säger han.

Innan undersökningen tas prover på hjärnan.

Dessa prover undersöks sedan i mikroskop.

– Allt som allt tar detta 17–18 dagar, säger Wecht till Sunday Mirror.

ARTIKELN HANDLAR OM