Malena Ernman: ’Här känner jag mig cool’

avVictor Johansson

NÖJE

Nöjesbladet följde med Malena till Frankfurt: Jag får se vad jag ställer till med i Moskva

1 av 2 | Foto: Felipe Morales
Malena framför operan i Frankfurt där hon ska spela ”Askungen”. ”Det är skönt att vara här just nu, dagen efter. Man får vara ifred”, säger operasångerskan.

FRANKFURT. 21 timmar sedan vinsten i Melodifestivalen.

Malena Ernman har tagit till flykten från Sverige – och sökt skydd i Frankfurt.

Som Askungen.

– Det har varit hysteriskt. Det är så skönt att vara här just nu, säger Malena Ernman och blickar upp mot stadens operahus.

Lördag kväll, 21.58. Folket har talat och Melodifestivalen 2009 har en vinnare.

Operasångerskan Malena Ernman har krossat Sveriges schlagerelit.

En kort stund senare sms:ar ABBA. De vill gratulera.

”Jag är så glad”

– ”Gud vare tack. Jag sitter i Manchester, Benny sa att du vunnit och jag är så glad. Hälsningar B.” Det var Björn Ulvaeus, säger Malena Ernman stolt och fortsätter:

– Benny Andersson har stöttat mig hela tiden och skickat meddelanden under festivalen. Det är många som har stöttat. Loa Falkman är en annan. Det var faktiskt han som jag frågade först ifall jag borde vara med. ”Dansa skiten ur dem! Gör en Loa!” sa han.

”Surrealistiskt”

Hur har senaste dygnet varit för dig?

– När jag tänker tillbaka på finalnatten känns det extremt overkligt. En annan tid, en annan plats, en annan person, ett annat år. Som att man åkt tillbaka i tiden, eller framåt, jag vet inte, väldigt underligt. Senaste dygnet har varit surrealistiskt. Alla dessa ansikten som passerar i revy. Uppåt och neråt och framåt. Det har varit hysteriskt. Jag har fått 532 sms de senaste tre dagarna, helt allvarligt, säger Malena Ernman och blickar ut över Tyskland genom flygplansfönstret.

När vi möts igen är det i ett Frankfurt i skymning. Med operahuset som kuliss.

Hon är här för att repetera ”Askungen”. Men lika mycket för att kunna andas igen.

– Det är skönt att vara här just nu, dagen efter. Man får vara ifred. Det är så skönt att vara ifrån Stockholm, Frankfurt är som en oas. Det har varit väldigt, väldigt hektiskt. Här är det ett extremt lugn.

Löftet till folket

”Askungen” är bara en av uppsättningarna som fyller Malena Ernmans schema. Hon är bokad fram till 2013 – och som så sent som i lördags natt äventyrade schemat semifinalen i Moskva den 12 maj.

– Jag ska absolut vara med i Moskva. Jag kan säga till svenska folket att de inte behöver oroa sig. Jag ska vara skitsnygg, sjunga skitbra och ha ännu mer urringning, säger Ernman och skrattar.

– Vi får se vad jag kan ställa till med i Moskva. Kvalar jag in så vet man inte ... Opera har inte vunnit någon gång. Det kanske är dags. Jag åker dit och är mig själv. Jag blir inte fogad eller kuvad av några öststater. Jag kör på som stark svensk blond kvinna, säger Ernman med den karaktäristiska stadiga stämman.

”Hon har så sexig röst”

Du verkar ovanligt pigg för någon som nyss vunnit Melodifestivalen?

– Jag vill låta som Caroline af Ugglas, hon har så sexig röst. Men jag pratar så här välvårdat, säger hon och ler. Men mentalt är jag helt bombad i skallen. Trött är jag. Jag festade och dansade med mina vänner hela natten och har bara sovit tre timmar. Jag kom hem fyra på morgonen, läste och slocknade direkt.

Vad händer närmaste veckan?

– Jag ska repetera ”Askungen” på Operan här i Frankfurt. Uppträda på lördag och åker sedan hem till Stockholn på söndag där jag uppträder med ”Askungen” under våren. Annars har jag det väldigt lugnt närmaste veckan; jag ska träna, titta på film. Vila upp mig.

Hur ställer man om från schlagerstjärna till Askungen över en natt?

– Askungen är mer min roll, jag vet hur man beter sig här. Den kan jag. Här känner jag mig lite cool. Inte som i schlagervärlden, haha. Jag tror att det är en bra grej att dra sig undan

lite. Nu har jag hela veckan på mig att kurera mig. Jag har inte hunnit smälta vinsten ännu.

ARTIKELN HANDLAR OM