Klart: Han ersätter Peter Jihde i Nyhetsmorgon

Han var sex år när hans mamma ledde premiärsändningen av Nyhetsmorgon.

I torsdagens Nyhetsmorgon kunde inte Malou von Sivers hålla tillbaka tårarna när sonen Sebastian von Sivers Haage presenterades som Peter Jihdes ersättare.

– Det var faktiskt starkt, säger den nya programledaren om mammans reaktion.

Sebastian von Sivers Haage, 31, är kanske inte känd för tittarna, men han har flera års erfarenhet av Nyhetsmorgon. De senaste åren har han jobbat som både researcher och redaktör för programmet.

– Jag kan programmet ganska bra, vill jag säga, och har varit med och utvecklat det och jobbat med produktionen och Tilde (de Paula Eby), säger han.

Men det var inte självklart att tacka ja när han fick frågan om att bli programledare.

– Det var ganska chockartat först. Jag hade inte tänkt på det innan. Men så funderade jag lite och tänkte att det är klart jag ska ge det en chans. Och så gick det bra. Jag tänker att om jag får vara med och utveckla programmet så är det en jättekul möjlighet.

Son till TV4-profilen

Man kan även säga att programledaren har Nyhetsmorgon i blodet. Hans mamma är ingen mindre än Malou von Sivers som tillsammans med Bengt Magnusson ledde programmets premiärsändning 1992. Då var Sebastian von Sivers Haage sex år. Under åren som hans mamma jobbade med programmet hände det ofta att han följde med sin mamma till jobbet.

– När jag var liten tyckte jag det var skitcoolt att hon var på tv hela tiden. Sen när man blir tonåring vill man distansera sig lite. Men när man är vuxen har man sökt sig till journalistik och tv. Nu känns det bara så kul att hon och Bengt (Magnusson) var med och startade det. Och att jag nu är här, säger Sebastian von Sivers Haage.

Har du inspirerats av din mamma?

– Ja, det tror jag. Mer än vad jag vill erkänna. Det blir kul att framöver kunna bolla såna frågar med henne.

Programledaren har lyckats hålla sitt nya jobb hemligt för sina föräldrar, och Malou von Sivers fick beskedet först i direktsändning, bara minuterna innan hennes eget program ”Efter tio”.

– Jag hade ingen aning, och jag tror det var helt rätt. Jag visste faktiskt ingenting. Jag blir rörd, säger Malou von Sivers i Nyhetsmorgon, med tårar i ögonen.

– Det var faktiskt starkt. Det var härligt att se den reaktionen. Man var lite orolig eftersom hon skulle köra live strax efteråt, men hon är ett sånt proffs så det var inga problem, säger Sebastian von Sivers Haage.

Peter Jihde positiv

Sebastian von Sivers Haage blir nu Tilde de Paula Ebys nya parhäst i Nyhetsmorgon. I torsdagens program avslöjar Tilde de Paula Eby att hon pratat med sin tidigare kollega Peter Jihde om det nya programledarvalet.

– Han är gladare än någon annan och hälsade dig varmt lycka till. Han tyckte du var ett fantastiskt val, säger hon i programmet.

Sebastian von Sivers Haage uppskattar Jihdes ord.

– Det värmer verkligen. Vi har haft ett bra samarbete genom åren, säger han.

– Peter är en jätteduktig programledare. Det är klart det kommer att bli svårt, om inte omöjligt att fylla hans skor. Men samtidigt ska jag göra mitt bästa.

Det var i januari i år som Nöjesbladet kunde avslöja att Peter Jihde lämnar TV4 och Nyhetsmorgon för MTG, där bland annat TV3 ingår.

För Nöjesbladet berättade han då att både han och Tilde de Paula Eby gråtit när han berättat om beslutet.

– Vi tycker att det är skitkul att jobba tillsammans och vi har gjort så många bra och roliga saker. Så det är sorgligt, sa han.

Sebastian von Sivers Haage debuterar som programledare i Nyhetsmorgon den 24 april.

Publisert:

LÄS VIDARE